Pakistan voor kernwapenvrije zone in Z-Azie

ISLAMABAD, 7 JUNI. De Pakistaanse premier Nawaz Sharif heeft gisteren een voorstel gedaan voor een kernwapenvrije zone in Zuid-Azie. Hij riep de Verenigde Staten, de Sovjet-Unie en China, drie landen met kernwapens, dringend op mee te werken aan het plan.

Sharif zei in een toespraak op een militaire academie in Rawalpindi te verwachten dat de regionale problemen, met name tussen zijn land en India, tot het verleden kunnen behoren met de instelling van een zone zonder kernwapens, waarvoor de drie grote mogendheden garant zouden moeten staan. “De non-proliferatie-overeenkomst zou tot stand moeten worden gebracht na uitvoerige multilaterale onderhandelingen en moet onpartijdig en zonder uitsluitingen zijn”, aldus Sharif. De premier toonde zich ook bereid tot het sluiten van een bilateraal akkoord met India.

Pakistan en India stonden vorig jaar op de rand van een oorlog om Kashmir, het door beide landen betwiste gebied. Sinds beider onafhankelijkheid in 1947 vochten India en Pakistan al drie oorlogen uit. Hoewel beide regionale mogendheden ontkennen over kernwapens te beschikken, twijfelen veel deskundigen hier aan. India bracht in 1974 wat werd genoemd “een vreedzaam nucleair mechanisme” tot ontploffing, terwijl Pakistan de afgelopen tien jaar zeer actief was om de noodzakelijke technische kennis en het materiaal te verkrijgen voor het maken van een kernwapen.

De Verenigde Staten schortten vorig jaar oktober alle hulp op aan Pakistan, een trouwe bondgenoot van Washington, uit vrees voor de nucleaire ambities van Islamabad.

In New Delhi, waar de interim-regering van Chandra Shekhar na de verkiezingen van volgende week naar alle waarschijnlijkheid plaats zal maken voor een nieuw kabinet, is nog niet gereageerd op het Pakistaanse aanbod. Een soortgelijk plan van Pakistaanse kant is in het verleden al eens door India van de hand gewezen. (AP, Reuter)