Optiebeurs introduceert Eurotop-100

ROTTERDAM, 7 JUNI. De Eurotop-100-index, een door de Amsterdamse Optiebeurs EOE ontwikkelde graadmeter voor het Europese aandelenklimaat, beleefde gisteren zijn entree op het hoofdstedelijke Rokin. Om 11.00 uur startte de handel in opties en termijncontracten op de nieuwe Europese index die is samengesteld uit de honderd meest verhandelde aandelen uit negen landen. De index noteert in ecu's (1 ecu is 2,3 gulden), de Europese munteenheid en vertegenwoordigt een totaal marktkapitaal van 50 miljard ecu's.

Op de Optiebeurs toonde men zich vanmorgen niet ontevreden over de eerste dag. “Er zijn gisteren 275 contracten voor opties en 39 contracten voor futures omgezet en dat is voor de eerste dag niet slecht. Het gaat om een ingewikkeld produkt, de meeste beleggers kijken even de kat uit de boom”, aldus de woordvoerder. Handelaren achten het produkt alleen geschikt voor grote beleggers die al een Europese aandelenportefeuille bezitten. Voor hen kan het “ingewikkelde produkt” dienen om in te spelen op koersbewegingen op de Europese markt.

Gisteren ging ook in Zwitserland de handel met opties en futures op de Eurotop-100-index van start. Volgens plan zal ook in Parijs en New York notering van de E100, zoals de index kortweg wordt genoemd, volgen. In Parijs worden futures op de E100 door de March Internationale a Terme de France (Matif) verhandelt, in New York maakt de Newyorkse American Stock Exchange (Amex) warrants en opties verhandelbaar.

Amsterdam en Zurich hebben via de introductie van de Eurotop-100-index concurrent Londen een hak gezet. De International Financial Futures Exchange (Liffe) in de Britse hoofdstad introduceert over drie weken de handel in zogenoemde Eurotrack Futures. Eurotrack wordt gedomineerd door de Duitse Mark en bevat, in tegenstelling tot de E100, geen Britse aandelen. In de E100 domineren Britse, Duitse en Franse aandelen.