'Moord' Bouterse moet lijken op afrekening

PARAMARIBO, 7 JUNI. De Surinaamse legerleider D. Bouterse meent dat er in de Verenigde Staten een complot bestaat om hem te vermoorden. Volgens kabinetschef H. Herrenberg van Bouterse is tot nu toe geen Nederlandse betrokkenheid geconstateerd.

Herrenberg gaf gisteren een persconferentie over het vermeende complot op het ministerie van buitenlandse zaken in Paramaribo. Volgens Herrenberg is binnen “geheime diplomatieke kringen” al geruime tijd bekend dat een complot tegen Bouterse wordt beraamd. “Dit is onlangs bevestigd door nationale en internationale inlichtingendiensten.”

Niet bekend

Volgens Herrenberg is er verband tussen het uitwijzen onlangs van twee Surinaamse diplomaten uit Nederland en het complot. Wat dat verband is maakte hij niet duidelijk. Maar hij wees erop dat de Nederlandse pers de uitwijzing in verband had gebracht met drugshandel en witwassen van drugsgelden. Hij vertelde dat een van de twee uitgewezen diplomaten vorige week in Paramaribo was klem gereden door twee gewapende mannen.

De naam van de diplomaat wilde Herrenberg niet noemen. Nadat de mannen enkele woorden gewisseld hadden met elkaar lieten zij de diplomaat gaan. Ofschoon ze Nederlands hebben gesproken was wat ze gezegd hebben onbegrijpelijk voor de diplomaat. Als de man toen was dood geschoten, aldus Herrenberg, zou het aannemelijk kunnen worden gemaakt dat het ging om een vergeldingsactie van een drugsbende.

Herrenberg zei niets te weten over vermeende betrokkenheid van Nederland in het scenario. Maar hij concludeert wel dat Nederland het vredesproces boycot. Dat maakt hij op uit het feit dat hij geen visum kon krijgen voor Nederland toen hij er pas geleden naar toe moest voor besprekingen ten behoeve van het vredesproces met personen uit het verzet en hij enkele uren werd vastgehouden door de Nederlandse politie. De besprekingen zullen binnenkort evenwel worden voortgezet.

De nog zittende regering-Kraag heeft gisteren de Amerikaanse ambassadeur J. Leonard ontboden om hem in kennis te stellen van het volgens de legerleiding in de Verenigde Staten opgezette complot. Aan Leonard is gevraagd de zaak door te geven aan de autoriteiten in Washington.

Herrenberg zei dat persconferentie was bedoeld om het volk “alert” te maken. In Paramribo is nauwelijks gereageerd op de onthullingen van Herrenberg.