Mogelijk geen tbs door maas in wet

AMSTERDAM, 7 JUNI. Via een maas in de wet kunnen verdachten onder terbeschikkingstelling (tbs) uitkomen.

Dit bleek gisteren bij het gerechtshof in Amsterdam, waar een man in hoger beroep terecht stond voor roofmoorden op twee oude vrouwen. De rechtbank in Utrecht had hem twaalf jaar cel en tbs opgelegd. De man ging in hoger beroep en weigerde een nieuw gedragskundig onderzoek.

Volgens de wet kan een rechter alleen tbs met dwangverpleging opleggen als hierover een gedragskundige rapportage van minder dan een half jaar oud is opgemaakt. Zaken in hoger beroep duren echter veel langer, zodat een verdachte door het weigeren van een nieuw onderzoek kan voorkomen dat hem de maatregel opnieuw wordt opgelegd. Volgens procureur-generaal mr. J. Vermeulen, die de zaak tegen de verdachte behandelde, is een wetswijziging nodig. Het hof doet op 20 juni uitspraak.