Lauda: ongeluk Boeing niet alleen door mankement

WENEN-BANGKOK, 7 JUNI. Het raadselachtige ongeluk met het Oostenrijkse verkeersvliegtuig, op 26 mei in Thailand, zou niet alleen veroorzaakt zijn door een technische storing. Niki Lauda, de eigenaar van het toestel, heeft dit gisteren gezegd nadat hij in een vliegsimulatiecentrum in Londen het ongeluk twee keer had nagespeeld door de vluchtgegevens van de verongelukte Boeing 767 in de computer in te voeren.

Lauda weerspreekt de theorie dat het ongeluk een gevolg is van een fout van de boordcomputer, die tijdens de vlucht een motor in de achteruit-stand ('reverse thrust') zette. De 'thrust reverser' wordt gebruikt om een vliegtuig tijdens de landing af te remmen. Lauda, een ervaren verkeersvlieger, had eerder gezegd te geloven dat het aanzetten van de 'thrust reverser' in volle vlucht zoveel spanning op het vliegtuig had gebracht, dat het in stukken brak.

Maar bij zijn tests in Londen had Lauda beide keren voldoende tijd om het toestel weer onder controle te brengen. Andere problemen moeten daarom volgens Lauda in samenhang met de technische storing tot de catastrofe hebben geleid.

De bandopname van de cockpitgesprekken van de laatste tien minuten voor de ramp geven geen uitsluitsel over de oorzaak. Uit de transcriptie, die gisteren werd vrijgegeven, blijkt dat de vliegers al acht minuten voor het ongeluk waarschuwingssignalen ontvingen over de 'thrust reverser'. Twee seconden nadat de co-piloot constateerde dat 'thrust-reverser' aanstond, klonk een knal. Vijftien seconden later gingen de alarmsirenes aan.

Uit onderzoek van het vliegtuigwrak is gebleken dat alleen de linkermotor in de achteruit-stand stond. Er zijn ook sporen gevonden van een brand in een bagagecompartiment achterin het vliegtuig, dat meestal wordt gebruikt om bagage van passagiers op te slaan. (AP, Reuter)