Koers mediaconcern Time Warner keldert in reactie op emissie

NEW YORK, 7 JUNI. De koers van het mediaconglomeraat Time Warner is voor de tweede dag in successie gekelderd nadat het concern bevestigde dat het nieuwe aandelen zal aanbieden. De reactie van de beurs op het plan van Time Warner is een teken dat beleggers op Wall Street overvoerd zijn geraakt door de enorme hoeveelheid nieuwe aandelen die de afgelopen twee maanden is aangeboden.

De reactie van de beurs kan een indicatie zijn dat de beurshausse, die begon op de eerste dag van de Golfoorlog, zijn einde nadert. Gisteren sloot de beurs 10,51 punten lager op 2.994,86 en zakte daarmee onder de psychologische 3.000-grens.

De details van de aandelenemissie van Time Warner wijzen erop dat het concern een moeilijke markt verwacht: makelaars krijgen een dollar commissie voor elk van de 34,5 miljoen aandelen dat aan de man wordt gebracht; totaal krijgen de banken die de emissie verzorgen ongeveer 175 miljoen dollar. Normaal is een honorering van rond de 40 miljoen dollar, aldus beurskringen.

De emissie van 34,5 miljoen aandelen zou een forse verwatering betekenen: nu staan 57,8 miljoen aandelen Time Warner uit. Daarom is een ongebruikelijke vorm gekozen: bestaande aandeelhouders krijgen eerste recht van koop, en hoe minder vraag er naar de aandelen is, hoe lager de prijs. Bij maximale vraag is de koers 105 dollar, bij minimale vraag 66 dollar.

Woensdag, toen de Wall Street Journal de eerste geruchten over de emissie publiceerde, daalde de koers van Time Warner met 6,25 dollar tot 110,75. Gisteren, nadat de details van de emissie bekend werden, daalde de koers met 11,25 tot 99,50. Dat betekent dat de honger naar de nieuwe aandelen aanvankelijk zeer gering is.

Sinds het begin van het jaar is voor 17,7 miljard dollar nieuwe aandelen op de Amerikaanse beurzen uitgestort, waarvan 12 miljard in de maanden april en mei. Driekwart daarvan is afkomstig van bedrijven die al beursnotering hadden; een groot deel van hun wil net als Time Warner de beurshausse gebruiken om schuld om te zetten in eigen vermogen.

Time en Warner fuseerden enkele jaren geleden. Als gevolg van deze transactie heeft het concern een grote schuld, waarvan een fors deel in 1993 opeisbaar wordt.

Tekenen dat de aandelenmarkt zich verslikt in het aanbod waren er al eerder. Een paar weken geleden werd een emissie van Carlisle Plastics, oorspronkelijk gepland als 9,6 miljoen aandelen voor 12 tot 14 dollar per stuk, uitgevoerd met 6,75 miljoen aandelen op 11 dollar.