IBM en Apple zouden toenadering zoeken

SAN FRANCISCO, 7 JUNI. Apple en IBM, de twee grootste fabrikanten van personal computers ter wereld, zijn in overleg over vormen van samenwerking.

Dat meldt The Wall Street Journal. Het dagblad haalt een Apple-functionaris aan die heeft verklaard dat zijn onderneming studeert op de mogelijkheid om in licentie een microprocessor van IBM te gebruiken. IBM op zijn beurt zou belangstelling hebben voor software van Apple.

De gesprekken bevinden zich in een nog zeer voorlopig stadium, aldus de Apple-functionaris. Officieel wilden de twee concerns geen commentaar geven. Beide ondernemingen zijn nog nooit een vergaand samenwerkingsverband aangegaan. Tot voor kort bestond er geen enkele vorm van samenwerking. Begin deze maand is Apple begonnen met het leveren van computers die zijn voorzien van hard-disk drives van IBM.

Een vergaande vorm van samenwerking kan leiden tot grote verschuivingen in de chips- en personal-computerindustrie. Apple kiest binnenkort een nieuwe chip voor zijn nieuwe reeks van computers. Dat wordt de Risc-chip, die veel sneller is dan de huidige halfgeleiders.

De producenten van deze chip voeren een heftige concurrentiestrijd in de hoop dat hun produkt een standaard wordt zoals de chips van Intel nu vrijwel standaard worden toegepast in personal computers.

De microprocessor van IBM waarvan Apple wellicht gebruik gaat maken is voorzien van de Risc-chip. IBM wil zijn afhankelijkheid van Microsoft verkleinen en dit streven knoopt aan bij de ambities van Apple om uiteindelijk een grote leverancier van programma's voor software te worden.

Het feit dat beide ondernemingen nu met elkaar praten, illustreert hoe snel de veranderingen zich voltrekken in de computerindustrie, waarbij zelfs aartsrivalen naar elkaar toe worden gedreven. In het midden van de jaren tachtig richtte Apple zijn pijlen nog op IBM door in een omstreden televisiespot de suggestie te wekken dat 'Big Blue' - IBM- zich naar de klanten opstelt als een 'Big Brother'. Van zijn kant liet IBM zich ook nooit onbetuigd: het concern behandelde Apple tot dusver als zijnde slechts een marginale concurrent.