Grote order Polen voor AT&T-NSI

ROTTERDAM, 7 JUNI. AT&T Network Systems International (AT&T-NSI) te Hilversum, onderdeel van de Amerikaanse telecommunicatiegigant AT&T, heeft een groot deel van de opdracht voor verbetering van het Poolse telefoonnet in de wacht gesleept.

Niet bekend

Volgens een woordvoerder van AT&T-NSI zal het leeuwedeel van het produktiewerk in Nederland worden verricht. AT&T Network Systems, dat in Nederland 4200 medewerkers heeft, produceert software in Hilversum, transmissieapparatuur in Huzen en telefonie-apparatuur in Den Haag. De in Hilversum gevestigde houdstermaatschappij bereikte in 1989 een omzet van 1,3 miljard gulden, cijfers over 1990 zijn nog niet vrijgegeven.

AT&T-NSI meent dat de opdracht voor modernisering van het interlokale net van Polen en van het lokale net van de provincie Szczecin haar een prominente positie op de Poolse markt hebben gegeven. De Poolse telecommunicatiemarkt heeft een jaarlijks groeipotentieel van een miljoen aansluitingen.

Volgens AT&T-NSI president J.A. Heck is de steun van de Amerikaanse overheid en het Amerikaanse exportbevorderingsbeleid naar nieuwe markten in centraal Europa een belangrijk element geweest in de verwerving van de order. Ook heeft opheffing van de beperking van de export van telecommunicatie-apparatuur richting Oost-Europa een rol gespeeld. AT&T slaagde er vorig jaar al in een digitale telefooncentrale voor Warschau te verkopen voor de afhandeling van internationale gesprekken. Ook begon ze vorig jaar met de installatie van een speciaal netwerk in Polen voor zakelijke abonnees.

AT&T-NSI is voortgekomen uit APT, een gezamenlijk telecommunicatiebedrijf dat Philips en de Amerikanen begin jaren tachtig oprichtten voor de Europese markt. De zaken gingen niet goed, en Philips trok zich daarop in fasen terug. Vorig jaar verkocht het bedrijf zijn laatste 15 procent in AT&T-NSI.