Gebouwen van NCRV bezet door personeel

HILVERSUM, 7 JUNI. Het personeel van de NCRV heeft vanochtend de gebouwen van de eigen omroep bezet. Directie en bestuur konden huiswaarts keren, nadat hun de toegang was ontzegd. De uitzendingen van de NCRV vanavond op Nederland I gaan gewoon door. Geen uitzendingen verzorgen vindt het personeel nog een te zwaar actiemiddel.

De acties zijn bedoeld om een betere CAO te krijgen. De redacties van het NOS-Journaal en het Jeugdjournaal halveren hun nieuwsuitzendingen vanavond op de televisie. De verkorte uitzendingen worden direct gevolgd door de STER-reclame. Nederland 1 en 3 zullen daarna gedurende tien minuten stil blijven. Op Nederland 2 zal de TROS de tien minuten wel vullen.

Het NCRV-personeel en de dienstenbonden hebben boos gereageerd op het voorstel van televisiedirecteur Ed van Westerloo de tien minuten op kosten van het NOS-Journaal in te vullen. “Bij de NCRV hebben we dit tot besmet werk verklaard”, aldus CNV-bestuurder B.J.M. Top. “Van Westerloo probeert op deze manier het vuile werk door te schuiven naar de NCRV en de TROS. Daar zijn we niet van gediend.”

Pag 3:

NCRV wil estafette-acties

Volgens Top bijt de NCRV het spits af van wat, zo meent de dienstenbond, een estafettebezetting moet worden. Top: “We hopen dat volgende week de andere omroepmedewerkers ook tot bezetting van de gebouwen zullen overgaan.” Als de werkgevers maandag besluiten opnieuw met de bonden om de tafel te gaan zitten, schuiven de omroepmedewerkers hun acties niet automatisch terzijde.

Het conflict tussen de werkgevers en de bonden draait voornamelijk om de 24 ATV-dagen. Werkgevers willen deze omzetten in een 36-urige werkweek, omdat een aantal omroepen de ATV-dagen niet op een behoorlijke wijze zou kunnen inroosteren. CNV, FNV en de vakbond NVJ (Nederlandse Vereniging van Journalisten) zijn daar op tegen omdat “een journalist altijd langer werkt dan is aangegeven”.

Verder willen de bonden werkgelegenheidsgaranties in verband met de komende reorganisatie van het omroepbestel. “Op een a-sociale wijze wordt heen en weer getennist met werknemers. Het personeel weet op dit moment absoluut niet wat er met hen gaat gebeuren” aldus Top. Als laatste eisen de bonden een loonsverhoging van 3,5 procent, terwijl de werkgevers bereid zijn tot 3 procent te gaan.

Naast de NCRV en de NOS legden vanochtend ook de dienst kijk- en luisteronderzoek en de huisdrukkerij van de NOS het werk neer. Uit het hele land zijn inmiddels 'steunbetuigingen' van de regionale omroepen gekomen.