Frankfurt opent nieuw kunstmuseum

FRANKFURT, 7 JUNI. Gisteren is in Frankfurt am Main het nieuwe Museum fur Moderne Kunst geopend. Het is gebouwd door de Oostenrijkse architect Hans Hollein. Hollein kreeg in de jaren tachtig vooral bekendheid met het museum voor moderne kunst in Monchengladbach.

Directeur is sinds 1988 de Zwitser Jean-Christophe Ammann, die daarvoor gedurende tien jaar de leiding had over de Kunsthalle in Bazel.

De basis van de collectie wordt gevomd door een tachtigtal werken uit de jaren '60 en '70, hoofdzakelijk Pop Art, die de stad Frankfurt in 1982 aankocht uit de verzameling van de in 1977 overleden industrieel Karl Stroher. Ammann wil door middel van aankopen uit de jaren '70 en '80 een brug slaan naar de kunst van deze tijd.

Het museum beschikt over ruim 4000 vierkante meter tentoonstellingsruimte. Ter vergelijking, voor het Rijksmuseum in Amsterdam is dat cijfer ongeveer 14.000 en voor het Stedelijk Museum 5500. Het nieuwe museum is gebouwd op een driehoekig stuk grond nabij de Dom in het hart van de stad. Met de opening van het museum voor moderne kunst is het grote Frankfurtse museumproject aan de zogeheten Museumufer, dat de nieuwbouw en renovatie van in totaal 13 musea omvat, voltooid.