'Fouten bij verhoor van Ira-getuigen'

'S HERTOGENBOSCH, 7 JUNI. Bij het horen van getuigen, die beweren verdachten van de Ira-aanslag in Roermond te hebben herkend, zijn volgens psycholoog prof. W. Wagenaar onnodige fouten gmaakt. Als de foto's van de verdachten aan de ooggetuigen waren voorgehouden voordat zij op de televisie en in kranten waren getoond, had de herkenning veel meer waarde gehad dan nu het geval is, verklaarde de Leidse hoogleraar vanmorgen voor het Hof in Den Bosch, waar hij bij de behandeling van de zaak in hoger beroep als deskundige werd gehoord.

Een echtpaar uit Roermond hebben vlak na de aanslag een van de daders gezien in de vluchtauto. Toen hen later een map met foto's werd getoond, wezen zij Gerard H. aan als de man die zij naast de bestuurder in de auto hadden zien zitten. H. werd vooral door toedoen van die verklaring tot achttien jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Volgens Wagenaar kan de fotoherkenning niet gelden als een kritische toets voor de vraag of zij inderdaad de juiste man in de auto hebben waargenomen. De foto's waren immers al uitgebreid in kranten en op televisie getoond. “Het is niet uit te maken of een getuige de man op de foto herkent van de televisie of van het moment van het misdrijf”, aldus Wagenaar. Hij noemde het ook merkwaardig dat de man van het echtpaar zich niet had gemeld toen hij de foto's op de televisie had gezien. Volgens de hoogleraar is er ook sprake geweest van suggestie, toen de politie hem de fotomap voor hield en erbij vertelde dat er foto's van verdachten in zaten. De man kreeg vervolgens uitgebreid te tijd om met zijn vrouw te praten, die pas een halve dag later de map te zien kreeg zonder dat de foto's van plaats waren verwisseld.