Ethiopie opent haven, herstelt verbindingen met het buitenland

ADDIS ABEBA, 7 JUNI. Na toestemming van de Eritrese verzetsbeweging EPLF is gisteren de Ethiopische havenstad Asab heropend. In de hoofdstad Addis Abeba ging vanochtend de internationale luchthaven weer open.

“Ja, we hebben toestemming nodig van het EPLF om goederen via Asab het land te mogen invoeren”, erkende gisteren een hoge functionaris van het Ethiopische Democratische Revolutionaire Volksleger (EPDRF), de beweging die in Addis Abeba en het grootste deel van de rest van het land de macht uitoefent.

Het Eritrese Volksbevrijdingsfront (EPLF) streeft zelfbeschikking na voor Eritrea en vormde vorige week een eigen interimregering voor deze provincie aan de Rode Zee. Alle havensteden van Ethiopie liggen in Eritrea.

De heropening van Asab is van cruciaal belang voor de Ethiopische economie en de hulpoperatie voor miljoenen hongerslachtoffers. Vooral in Oost-Ethiopie blijkt de voedselsituatie kritiek voor ruim driekwart miljoen Somalische vluchtelingen. Enkele duizenden van hen trekken inmiddels uit wanhoop terug naar Noord-Somalie, waar eveneens grote voedseltekorten heersen. In de drie Oostethiopische steden Dire Dawa, Harar en Jijiga is na enkele dagen van gewapende anarchie de rust teruggekeerd.

Ook in de hoofdstad Addis Abeba herneemt het dagelijkse leven zijn gang. Voor het eerst sinds anderhalve week openden banken hun deuren.

Veel buitenlanders proberen, nu er weer gevlogen kan worden op Addis Abeba, het land te verlaten. De Verenigde Naties gaan door met de evacuatie van medewerkers wier aanwezigheid niet zeer essentieel is.

Uit bronnen binnen het EPDRF wordt vernomen dat twee hoge ex-regeringssoldaten zijn gearresteerd in verband met de explosie dinsdag van een wapen- en benzine-opslagplaats in Addis Abeba. Twee ex-regeringssoldaten zouden zijn gedood bij gevechten die aan de explosie voorafgingen en een is er nog voortvluchtig. Het groepje ex-regeringssoldaten schoot volgens het EPDRF een granaat af op een vrachtauto met brandstof bij het munitiedepot, waarna een kettingreactie van explosies ontstond.

Achter de schermen is het touwtrekken begonnen over de conferentie op 1 juli die tot een brede overgangsregering moet leiden. Volgens een bron binnen het EPDRF zouden 18 verzetsgroepen of politieke groeperingen kunnen deelnemen. De Arbeiderspartij van de verdreven president Mengistu mag niet deelnemen, maar het EPDRF blijft beloven dat leden van het oude regime een rol kunnen spelen op de conferentie en in de overgangsregering die daarna wordt gevormd.

    • Koert Lindijer