ETA kan Madrid niet dwingen tot gesprek

MADRID, 7 juni. De Baskische terreurorganisatie ETA beschouwt haar pogingen om voor 1992 onderhandelingen af te dwingen met de Spaanse overheid als mislukt.

Dit staat in een gisteren gepubliceerd document, waarin tevens de verantwoordelijkheid wordt opgeeist voor zestien aanslagen die de afgelopen weken in Spanje en Italie zijn gepleegd. In Barakaldo (provincie Vizcaya) werden gisterochtend bovendien na een vuurgevecht drie leden van de ETA aangehouden, die bezig waren een bom te bevestigen onder de auto van een politieman. Drie vermoedelijke medewerkers van dit 'commando-Matala' werden later op de dag ingerekend en huiszoekingen leverden een grote hoeveelheid wapens, munitie en explosieven op. Deskundigen van de Spaanse politie menen dat in de afgelopen twee weken een bijzonder zware slag aan de ETA is toegebracht na de arrestatie van een twintigtal verdachten in Catalonie, Frankrijk en Baskenland. De organisatie is nu gedwongen om haar schuilplaatsen te verlaten en ook minder ervaren terroristen in te zetten om niet de indruk te wekken dat zij op sterven na dood is.

Deze strategie zou het vervolgens de politie weer makkelijker maken nieuwe aanhoudingen te verrichten. Volgens dezelfde deskundigen richten de aanslagen van de ETA zich de laatste tijd meer en meer op personen en minder op overheidsgebouwen en nutsbedrijven. Ook dit zou een poging zijn om meer indruk op de publieke opinie te maken. In de eerste vijf maanden van dit jaar zijn twintig mensen dooor de terroristen vermoord.