Damrak reageert nauwelijks op transactie Philips

ROTTERDAM, 7 JUNI. “Er gebeurt helemaal niets vandaag” was de wanhoopskreet van een beurshandelaar vanmorgen. Het Damrak wachtte, net als de andere Europese beurzen, op Amerikaanse werkloosheidscijfers die aan moeten geven in hoeverre het herstel van de Amerikaanse economie vordert.

AMSTERDAM De Amsterdamse CBS-stemmingsindex noteerde om 13.00 uur 0,3 punten lager op 94,8 punten. Wall Street, dat later op de dag opent, zou het Damrak pas in de loop van de middag kunnen inspireren. De reactie van de Amerikaanse effectenbeurs - die de laatste dagen wat is weggezakt na een sterk begin eerder deze week - op de werkloosheidscijfers is een graadmeter voor de stemming op de Europese beurzen. Toch verwachtten handelaren niet al teveel reactie meer.

“Het is vrijdag, iedereen verlangt weer naar het weekeinde dus al teveel zal er niet gebeuren” sprak een van hen.

De chemiefondsen Akzo en DSM hebben bekend gemaakt dat ze verschillende activiteiten willen uitwisselen. Het bericht leverde vanmorgen geen verrassende koerswinst op. Akzo kreeg er drie dubbeltjes bij op 114,70 gulden. DSM won drie dubbeltjes op 113,20 gulden.

Het nieuws dat Philips, op zijn terugtocht naar de kernactiviteiten, zijn 47 procents-aandeel in de Amerikaanse witgoedfabrikant Whirlpool (ijskasten, wasmachines en dergelijke) wil verkopen, heeft vooralsnog weinig effect op de koers van de electronicafabrikant uit Eindhoven.

De verkoop, die Philips 1,2 miljard gulden oplevert, helpt maar een heel klein beetje bij het goedmaken van dereusachtige schuld van Philips die 16,6 miljard gulden bedraagt. Rondom het middaguur noteerde Philips twee dubbeltjes lager op 31,60 gulden. “Philips neemt op dit moment de juiste maatregelen en dat wordt hier, maar ook in het buitenland goed ontvangen”, zei een handelaar op het Damrak vanmorgen.

Rond vliegtuigfabrikant Fokker deden gisteren allerlei geruchten de ronde dat het Italiaanse Fiat-concen bezig zou zijn met het opbouwen van een belang in Fokker. Beurshandelaren deden vandaag het gerucht als 'onzinnig' af. “Er is al zo lang Italiaanse belangstelling voor Philips, daar worden we niet meer warm of koud van”, aldus een handelaar vanmorgen.

Bierbrouwer Heineken had vanmorgen ook met wat geruchten te maken. De bierbrouwer zou op een verkoop-advieslijst van een grote Nederlandse bank staan, maar handelaren ontkenden later dat dit zo was. De koers van Heineken moest, al of niet in reactie op de beursgossip 2,20 gulden prijs geven op 155,30 gulden.

Internationale Nederlanden Groep - het ING'tje - heeft volgens enkele beurshandelaren met een grote verkoper te maken. “Er zijn nog steeds bepaalde partijen die met teveel stukken ING zitten vanuit de pre-fusie tijd. Die worden nu met plukken verkocht, daarom staat die koers steeds onder druk”, aldus een handelaar. Er bestaat overigens wel grote vraag vanuit het buitenland voor ING.

Wat gaat Unilever in de VS doen? Dat is de vraag waar veel beurshandelaren vandaag mee worstelden. Het Brits-Nederlandse conglomeraat heeft een Amerikaans levensmiddelenconcern op haar shopping-list staan, maar effectenanalisten denken dat het nog wel even duurt voordat hier een beslissing in genomen wordt. De geruchten ontstonden na een bezoek van president Michael Angus aan de VS. Andere geruchten dat Unilever een emissie zou doen, hadden nog geen uitwerking op de koers. De koers van Unilever bleef vanmorgen rond de openingskoers schommelen en noteerde rondom het middaguur een dubbeltje lager op 165,70 gulden. De dollar noteerde om 13.00 uur 1,9782 gulden na een opening op 1,9715.

NEW YORK Op Wall Street is het wachten vandaag op de nieuwste werkloosheidscijfers die moeten aantonen in hoeverre de Amerikaanse economie zich aan het herstellen is. Het mediaconcern Time Warner viel op met een flinke koersdaling na het nieuws dat er een emissie komt.

De index zakte terug door de 3000-punten grens waar het begin deze week nog doorheen brak. De effectenbeurs in New York sloot 10,5 punten lager op 2.994,9 punten. Handelaren noemden de vele winstnemingen en de slappe obligatiemarkt als voornaamste oorzaken voor de terugval.

LONDEN In Londen bleef de stemming op de effectenbeurs mat. Aandelenkoersen openden licht lager bij hele dunne handel. Het verlies van Wall Street en politieke zorgen over een nieuwe verkiezing hadden volgens handelaren enige invloed op de handel maar brachten geen schokeffect teweeg. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren 3,8 punten hoger sloot op 2.525,3 punten, noteerde rondom het middaguur 1 punt hoger op 2.524,3 punten.

FRANKFURT Duitse aandelenkoersen openden vanmorgen iets hoger in rustige ochtendhandel. Voornamelijk binnenlandse beleggers waren in Frankfurt actief. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren 8,59 punten lager sloot op 1.704,17 punten, stond rondom het middaguur 4,40 punten hoger op 1.708,57.

TOKIO De aandelenkoersen op de Japanse effectenbeurs sloten vanmorgen hoger. Arbitrageverkopen en koopjesjagers duwden het Nikkei-gemiddelde na drie slechte dagen van daling weer omhoog. Het Nikkei-225-koersgemiddelde won 50,99 punten (20 procent) en sloot uiteindelijk op 25.035,11 punten bij een omzet van 250 miljoen aandelen.