CDA lijdt verlies van negen zetels in opiniepeiling

DEN HAAG, 7 JUNI. De coalitiepartners CDA en PvdA staan elk op fors verlies als er nu verkiezingen zouden zijn.

Het CDA keldert van 54 naar tussen de 44 en 45 zetels. De PvdA staat op een verlies van 17. De sociaaldemocraten houden 32 van de huidige 49 zetels over. Met 21,3 procent heeft de PvdA de hoogste score sinds begin april. De coalitie zou zelfs niet meer resten dan een krappe meerderheid van 77 zetels. Dit blijkt uit het jongste verkiezingsonderzoek van bureau Inter-View. De VVD staat tussen de 24 en 25 zetels, goed voor een redelijk constante winst van circa drie ten opzichte van de 22 zetels bij de verkiezingen van september 1989.

D66 (20,2 procent) komt met 30 zetels uit op een riante winst van 18 vergeleken met de huidige 12. Groen Links stijgt van zes naar acht zetels. De peiling over de periode 28 mei tot 3 juni toont opmerkelijke verschuivingen vergeleken met die van een week geleden.

Het CDA was toen met 34,0 procent goed voor 51 zetels.