Boris Orlov ziet werken bij Ster Turnen in Oost-Groningen niet als degradatie; Russische toptrainer naar Oude Pekela

ROTTERDAM, 6 JUNI. Turnvereniging Ster Turnen uit Oude Pekela zat eind vorig jaar met een lastig probleem. Ze kon geen opvolger vinden voor hoofdcoach Hennie Venema die om gezondheidsredenen een stapje terug moest doen. Geen van de sollicitanten uit de provincie Groningen werd geschikt geacht. De paar kandidaten uit het westen des lands die wel voor de functie in aanmerking kwamen, haakten zelf af “omdat ze Oude Pekela zo'n gat in een uithoek vonden”, beweren boze tongen bij de club. Noodgedwongen besloot Ster Turnen over de grens te kijken. Boris Orlov uit Moskou vond Oost-Groningen niet het Siberie van Nederland.

Boris Orlov is een grote naam in de turnwereld. Begin jaren tachtig was hij trainer van de toenmalige Europees- en wereldkampioene Olga Bitsjerova. Van 1986 tot maart vorig jaar trainde hij de Nederlandse selectie op Papendal. Na zijn vertrek bij de KNGB keerde Orlov met zijn gezin terug naar de Sovjet-Unie waar de Rus hoofdcoach werd van de topclub Dynamo Moskou. Maar niet voor lang. Afgelopen weekeinde arriveerde Orlov in Oude Pekela. Maandag gaf hij daar zijn eerste les aan achttien jeugdige turnstertjes van het modale Ster Turnen, de club waarvoor hij een tweejarig contract heeft getekend.

Van een stap terug in zijn carriere wil Orlov niet weten. “Niet ik, maar de mensen met wie ik werk zijn belangrijk. Het niveau maakt me niet zoveel uit. Je moet kijken naar het perspectief. Ik ben enthousiast als de meisjes enthousiast zijn. En dat zijn ze.”

Talent loopt er volgens Orlov voldoende rond bij Ster Turnen. Maar hij waarschuwt wel voor te groot optimisme. “De weg naar de top is altijd lang. Het niveau in Nederland is de laatste jaren omhoog gegaan.

Elvira Becks heeft zelfs een internationaal niveau bereikt. Ik hoop dat ik de komende jaren met mijn werk hier kan helpen die top breder te maken.''

Orlovs komst naar Oude Pekela werd financieel mogelijk gemaakt door Roel Veldman, directeur-eigenaar van een verpakkingsbedrijf in Winschoten. Veldman is nauw betrokken bij Ster Turnen. Zijn dochter Simone turnde bij de club en groeide uit tot een nationale topper. In 1987 en 1989 nam zij, als pupil van Orlov, deel aan de wereldkampioenschappen. Bij Ster Turnen gaat zij hem, samen met ex-hoofdcoach Hennie Venema, als hulptrainer assisteren.

Het idee om Orlov naar de Oostgroningse club te halen was van vader en dochter Veldman en van ex-coach Venema. Simone Veldman: “Ik heb vier jaar onder hem getraind. Het is een vakman met wie wij alle drie goed overweg konden. Toen niemand genteresseerd bleek in de positie van hoofdcoach, dachten we opeens aan Boris. Die was meteen enthousiast.”

De KNGB is ook verheugd over de terugkeer van haar oud-bondscoach. Dieter Weymans, technisch directeur van de Bond, steunde het initiatief van het drietal. Hoewel Weymans nog geen contact met Orlov en Ster Turnen heeft gehad, hoopt hij dat de Rus ook een aantal werkzaamheden voor de Bond kan gaan verrichten. “Orlov besteedde altijd veel tijd aan het bijscholen van trainers. Ik hoop dat er opnieuw mogelijkheden in die richting zijn en misschien kan hij op zondagen jeugdige talenten bij de steunpunten les geven. Ik hoop dat tussen de Bond en Orlov en de club een goede samenwerking tot stand kan worden gebracht.”

Orlov zelf laat zich niet uit over mogelijke werkzaamheden voor de KNGB. “Daar moet met meneer Veldman (bij wie hij op de loonlijst staat, red.) over worden gesproken”, zegt de topcoach, die “blij, heel blij” is weer in Nederland te zijn. Het jaartje Moskou, na vier jaar gerieflijk in Nederland te hebben gewoond, was Orlov, zijn vrouw en twee kinderen maar matig bevallen. Zijn maandsalaris bij Dynamo was nauwelijks voldoende om twee weken van te leven en het was niet eenvoudig om weer te wennen aan de lange rijen voor winkels met slecht gevulde schappen. Oude Pekela, waar de Rus met zijn gezin gaat wonen, een gat in een uithoek? Boris Orlov is het daar volstrekt niet mee eens.

    • Paul de Lange