BIETEN-KAVIAAR

Er bestaan verschillende soorten namaak-kaviaargerechten die niet met de echte kuit van de steur, maar met groente bereid worden. Bekend is de aubergine-kaviaar uit de Balkan-keuken. Hieronder een door de Russen uitgevonden groente-kaviaar, die van bieten wordt gemaakt.

4 gekookte bieten 1 volle eetlepel geraspte mierikwortel uit een potje 2 eetl. fijngehakte ui 1 eetl. azijn 1 theel. suiker 1 eetl. zonnebloemolie Haal de schil van de bieten. Hak de bieten met een scherp mes fijn, maar maak er geen pap van. De keukenmachine blijft deze keer ongebruikt. Knijp het vocht uit de geraspte mierikwortel. Roer ui, mierikwortel, biet, azijn, suiker en olie door elkaar. Dze bieten- kaviaar kan men in een schone glazen pot enkele dagen in de koelkast bewaren.

Men eet er blini, donkerbruin brood of roggebrood bij.

    • Anne Scheepmaker