Winst daalt, omzet stijgt bij autoconcern Mercedes Benz

ROTTERDAM, 6 JUNI. Autofabrikant Mercedes Benz, die onderdeel is van Daimler Benz, heeft vorig jaar de winst voor belastingen met negen procent zien dalen tot 4,3 miljard D-mark. De omzet steeg daarentegen met 6,1 procent tot 59,8 miljard D-mark. Dit heeft vice-voorzitter H. Werner gisteren in Stuttgart bekendgemaakt.

Valutaschommelingen verminderden de winst voor belasting met een miljard D-mark. Maar de netto winst van Mercedes Benz steeg vorig jaar met 3,6 procent tot 2,4 miljard D-mark door een vermindering van de belastingafdracht. Werner toonde zich “tevreden” over de resultaten van het afgelopen jaar. De verkoop van personenauto's steeg vorig jaar met 3,3 procent tot 566.000, terwijl de produktie met 5,9 procent toenam tot 574.000. De onderneming verwacht dat de winstgevendheid dit jaar verder wordt uitgehold. Voorzitter W. Niefer voorspelde een gelijkblijvende winst bij een omzetstijging met 10 procent. Niefer zei dat de verkoop en produktie van bedrijfswagens dit jaar zal stijgen van 259.000 tot meer dan 280.000. De sterke vraag in Duitsland, Brazilie en Mexico compenseert de afzetdaling in Europa. De verkoop van bedrijfswagen, die veertig procent van de omzet uitmaakt, draagt dertig procent bij in de winst. De omzet van Mercedes Benz steeg in de eerste vier maanden van dit jaar met vijf procent. Volgens Werner komt dit vooral door een forse stijging met 30 procent van de verkopen in Duitsland. De omzet in de VS daalde met 19 procent.