SIERADEN GOLFOORLOG

Vanaf vandaag (t-m zondag) zijn haar sieraden te zien bij Galerie Brouwersgracht Twee Drie Acht in Amsterdam. De tentoonstelling duurt t-m zondag. 13-18u. Inl. 020-6220845.

De tafel ligt bezaaid met sieraden. Ze zijn het resultaat van een half jaar noeste arbeid. De ontwerpster, Geertje (Chen) Peiper-Hardijzer, heeft zich laten inspireren door de woningnood in Israel en door de Golfoorlog. In het centrum van haar woonplaats Ramat Hasharon, nabij Tel Aviv, verschenen, zoals overal in Israel, in september tentenkampen uit protest tegen de toenemende woningnood waardoor niet alleen de Russische immigranten maar ook Israeliers werden getroffen. Ze vertaalde dit sociale probleem in een reeks sieraden: broches, hangers en ringen in de vorm van een tent. Toen de Golfoorlog uitbrak deed ze iets wat ze daarvoor nooit gedaan had: ze ging gieten. Het resultaat: spelden met kleine zilveren gasmaskertjes die een bijna beangstigende gelijkenis vertonen met de maskers die de Israeliers weken bij zich moesten dragen. Ze werkte ook met resten van een Scud-raket die ze achter een afgeplakt raam heeft bevestigd en dit geheel kreeg de vorm van een press-papier. Maar vooral wilde ze hiermee uitdrukken dat het nu niet meer de mensen zijn die bescherming moeten zoeken in een 'sealed room'. Chen Peiper, in 1973 vanuit Nederland naar Israel geemigreerd, exposeert regelmatig in Jeruzalem en Tel Aviv.

    • Anneke Visser