Scheepswerf RDM ziet winst dalen

ROTTERDAM, 6 JUNI. De netto winst van de Rotterdamsche Droogdokmaatschappij (RDM) is vorig jaar gedaald van 2,7 miljoen tot 123.000 gulden. Het resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening is echter met 10,1 miljoen gestegen tot 13,7 miljoen gulden. Dit blijkt uit het gisteren verschenen jaarverslag van de Rotterdamse werf.

RDM heeft een bedrag van 24,6 miljoen gulden als voorziening geboekt voor een eind vorig jaar aangekondigde herstructurering. Evenals de Koninklijke Maatschappij De Schelde wil RDM haar afhankelijkheid van defensie-opdrachten verminderen. Dit aandeel moet worden verminderd van 70 procent nu tot 30 procent in 1995. De rest moet onder meer komen uit civiele scheeps- en apparatenbouw. Het beursgenoteerde Begemann (machinefabrieken, staalconstructie, elektrotechniek) uit Breda van Joep van den Nieuwenhuizen zou bij de omschakeling naar civiele activiteiten moeten helpen. Begemann toonde begin mei belangstelling voor een volledige overname van RDM. RDM werkt nog aan drie van de vier onderzeeboten voor de Koninklijke marine. De laatste zal medio 1993 met proefvaarten beginnen. Door oplevering van de eerste onderzeeboot van de Walrus-klasse steeg de omzet vorig jaar van 104 naar 417 miljoen gulden.

Een betere vergelijking geven de cijfers van de produktie waarde. Deze bedroeg vorig jaar 231 miljoen tegen 255 miljoen gulden in 1989.