NOS-journalisten in staking om ATV-dagen

HILVERSUM, 6 JUNI. De redactie van het NOS-journaal gaat morgenochtend voor 24 uur in staking. Op verzoek van het NOS-bestuur zal een minimum nieuwsvoorziening worden verzorgd, die er op neerkomt dat de duur van de journaals zal worden gehalveerd. Hoe de overgebleven zendtijd wordt gevuld is volgens de bonden een beslissing voor de werkgevers.

Journalisten en programmamakers van NOS en regionale omroepen verzetten zich tegen het voornemen van de omroepwerkgevers de 24 dagen arbeidstijdverkorting terug te brengen tot 12. Een aanbod de ATV-dagen om te zetten in een 36-urige werkweek is afgewezen, omdat volgens voorzitter H. Verploeg van de journalistenbond NVJ feitelijk door journalisten en programmamakers altijd langer zal worden gewerkt. Morgen zal ook worden gestaakt in de huisdrukkerij van de NOS en bij de Dienst kijk- en luisteronderzoek. Ook bij de NCRV zullen acties worden gevoerd.

De dienstenbonden van FNV en CNV en de journalistenvakbond NVJ eisen van de werkgevers behalve het behoud van de ATV-dagen ook werkgelegenheidsgaranties bij de reorganisatie van het omroepbestel.

Verder verlangen de bonden 3,5 procent meer loon; de werkgevers willen niet verder gaan dan 3 procent. De delegatie van omroepwerkgevers komt vanavond opnieuw bijeen om de eisen te bespreken.