KOUDE SOEP VAN GROENE ASPERGES

Groene asperges, waarvoor de belangstelling steeds meer toeneemt, worden vooral in Oost-Brabant, maar ook in de kop van Noord-Holland, de Flevopolder, Zeeuws-Vlaanderen en rond Breda en Barendrecht geteeld.

Het handige van de groene asperge, die boven de grond groeit en het daglicht mag zien, is dat deze asperge vrijwel nooit geschild hoeft te worden. Er wordt alleen een stukje van de onderkant van de steel afgesneden. De kooktijd is kort, ca. 20 minuten. Voor 4 personen: 1 l kippebouillon 500 g groene asperges 1 prei fijngehakte kervel slagroom Snijd de groene kopjes van de asperges en houd ze apart. Snijd van iedere asperge een stukje van de onderkant af en gooi dit weg. Kook de asperges en de in stukken gesneden prei in de bouillon gaar. Schep de groente uit de pan en maal haar fijn in een foodprocessor of met een keukenmachine. Kook de aspergepunten in de bouillon net gaar. Doe de groentepuree terug in de pan. Laat de soep minstens enkele uren afkoelen. Roer er dan fijngehakte kervel door en een scheut room.

Verdeel bij het opdienen de aspergepunten eerlijk over de kommen of borden en strooi er nog wat kervel over.