Honderden mensen ziek na feestmaaltijd in Ardennen

ROTTERDAM, 6 JUNI. Honderden mensen uit Hazerswoude en omstreken hebben afgelopen weekeinde tijdens een 'middeleeuws feest' in de Belgische Ardennen voedselvergiftiging opgelopen. Enkelen van hen zijn opgenomen in het ziekenhuis. Onderzoek aan de ontlasting van een van de slachtoffers duidt op salmonella, aldus een woordvoerder van de GG en GD in Alphen aan den Rijn.

Ongeveer zeshonderd mensen namen deel aan het jaarlijks door enkele vrienden georganiseerd evenement, waar eten en drinken een hoofdrol speelden. Het feest begon zaterdagmiddag om zes uur. De volgende ochtend hadden al enkele mensen last van diarree. In de loop van de middag waren er al een stuk of twintig feestgangers ziek, vertelt een van de organisatoren. Dindag werd de GG en GD gewaarschuwd door een huisarts die opvallend veel gevallen van voedselvergiftiging onder zijn patienten had. Bij de GG en GD schat men dat ongeveer de helft van de deelnemers ziek is geworden. Van de ernst van de ziekte bestaat nog geen duidelijk beeld. Alle deelnemers ontvangen een lijst met vragen over wat ze hebben gegeten en wat voor ziekteverschijnselen ze hebben hebben vertoond. Men hoopt hierdoor te kunnen achterhalen wat de bron van de besmetting is geweest. Voor het feest zijn uit Nederland salades en 1.800 stukken kip meegenomen per koelwagen. In Belgie werden twee varkens en enige konijnen gekocht. Water was afkomstig uit een plaatselijke bron. De keuringsdienst van waren in Zuid-Holland onderzoekt voedselresten.

Uitslag van dit onderzoek zal een dag of tien op zich laten wachten, aldus een medewerker van de keuringsdienst.