Hilberg

Uit de mond van de 'Holocaust-deskundige Raul Hilberg' heeft Connie Kristel (W&O, 30 mei) een rond een verondersteld Ranke-citaat gedrapeerde uitspraak opgevangen: ''Ik denk, dat het hele nazi-regime en alles wat Hitler besloot een poging was het ultieme te bereiken.

Dit is wat een kunstenaar nastreeft. Etwas unmittelbar zum Gottes', om Ranke te citeren. Dat is precies wat de nazi's probeerden.'' Een van de beroemdste uitspraken van Ranke, inderdaad de grootste Duitse historicus, luidt: ''Jede Epoche is unmittelbar zu Gott'', hetgeen o.a. betekent dat geen enkel historisch tijdperk of regime zich kan aanmatigen, een soort historisch einddoel of hoogtepunt te vertegenwoordigen. Een bij uitstek on-totalitaire gedachte dus, en ten dele gericht tegen de geschiedfilosofie van Hegel, die even verder in het interview nog ter sprake komt, evenals Heidegger - wat hier alleen nog ontbreekt is Herder, die door Finkielkraut als een bron van het Duitse kwaad is aangeklaagd.

    • Dr. E.M. Janssen