FNV-bond wijst cao-bod Shell af

ROTTERDAM, 6 JUNI. De leden van de Industriebond FNV hebben het derde en laatste bod van Shell voor een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst voor de 5500 werknemers in Pernis en Moerdijk afgewezen. Dit heeft FNV-bestuurder P. Janssen gisteren bekendgemaakt.

Volgens Janssen betekent dit dat er dit jaar geen Shell-CAO komt met de FNV-bond. De leden van de Industriebond CNV beslissen vandaag over het Shell-bod. In tegenstelling tot de FNV-bond heeft de CNV-bond haar leden geadviseerd in te stemmen met het voorstel van Shell. FNV'er Janssen meent dat het uitblijven van een CAO nadelig is voor Shell. Op de raffinaderij in Pernis staat een reorganisatie op stapel die voor onrust kan zorgen. “Een CAO betekent rust in de tent”, zegt hij. Het grootste struikelblok voor de FNV'ers vormt de arbeidstijdverkorting. De bond wil af van de 10,5 extra 'opkomstdagen' voor de werknemers in de vijf-ploegendienst, waardoor hun gemiddelde werkweek niet uitkomt op 33,6 uur (zoals bij vijfploegendiensten gebruikelijk) maar op 35,2 uur.

Shell weigert echter de opkomstdagen af te schaffen. De FNV'ers zijn bovendien ontevreden over het loonbod van Shell, dat neerkomt op 3 procent verhoging per 1 april en 0,75 procent per 1 januari 1992 en bovendien 1 procent verhoging in de vorm van herstructurering van de loonschalen omvat. Shell wil niet reageren op de afwijzing door de FNV-bond voordat de uitkomst bij de CNV-bond bekend is.