Europese markten afwachtend na lager Wall Street

ROTTERDAM, 6 JUNI. Na de scherpe daling op Wall Street gisteren waren beleggers vandaag niet te bewegen tot activiteit op de Europese aandelenmarkten, inclusief de Amsterdamse beurs. Een uitzondering was Frankfurt, dat zich weer mocht verheugen in buitenlandse kooplust.

AMSTERDAM De aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs waren vanmorgen gemiddeld onveranderd tot lager. Handelaren kregen te maken met lagere koersen op de andere aandelenmarkten en teleurstelling over de langzame daling van de rentetarieven na de opmerking van Fed-voorzitter Alan Greenspan dat de Amerikaanse economie zich herstelt.

De koersen op Wall Street daalden gisteren 0,6 procent, mede doordat de uitspraken van Greenspan volgens handelaren betekenen dat een verdere kredietversoepeling is uitgesloten. De koersen in Amsterdam stabiliseren doordat (de nog steeds zeer liquide) marktpartijen zich terughoudend opstellen nu de rentetarieven voorlopig niet zullen dalen. De CBS-stemmingsindex, die gisteren sloot op 95,3 punten, openden vanmorgen 0,1 punt hoger, en noteerde om 13.00 uur 0,3 punt lager. Na een redelijk begin zakte de activiteit op de beursvloer terug tot een laag niveau.

Handelaren zeiden dat het onderliggende sentiment in Amsterdam redelijk goed is. Ze verwachten dat de aandelenkoersen zich de komende weken op het huidige niveau zullen bewegen. Bij de meeste fondsen bleef de koersbeweging vanmorgen beperkt tot een bandbreedte van tien tot veertig cent omhoog of omlaag. Veel fondsen waren onveranderd. Koninklijke Olie (slot gisteren: 161,90 gulden) was omstreeks het middaguur een gulden lager, in pariteit met de New Yorkse notering van het olieconcern. VMF Stork, dat gisteren sloot op 46,70, was vijfig cent hoger. Unilever, dat gisteren hoger sloot op 166,90 gulden, was om 12.30 uur twintig cent lager. In tegenstelling tot de Londense notering werd de koers van het Nederlands-Britse conglomeraat gisteren niet gedrukt door een artikel in de Wall Street Journal waarin het bezoek dat sir Michael Angus, bestuursvoorzitter van de Britse tak van het concern, deze week brengt aan de VS, in verband werd gebracht met een grote overname in de Amerikaanse voedselsector. Britse effectenanalisten zeiden gisteren dat Unilever bij een overname van twee tot vijf miljard dollar een aandelenemissie zal moeten overwegen. Anders zou de kredietwaardigheid van het concern, die behoort tot de allerhoogste, een tik krijgen.

Gisteren werden in dat verband de bedrijven Quaker Oats en Borden genoemd als mogelijke overnamekandidaten. Fokker, dat gisteren een winst boekte van zestig cent op 35,80 gulden, moest vanmorgen tachtig cent terug. Het bij uitstek dollargevoelige fonds is een favoriet bij veel effectenanalisten, zeker gezien de prognoses die een hogere dollarkoers voorspellen. De economische waarde van Fokker is uitermate gevoelig voor de waarde van de dollar. Fokker verkoopt zijn vliegtuigen in dollars, maar moet de kosten voor circa twee derde in harde Westeuropese valuta voldoen. Als de dollar over de periode 1991-2000 gemiddeld een procent meer waard is dan de aangenomen 1,95 gulden, dan wordt 335 miljoen meer waarde gecreeerd, ofwel een tientje per aandeel. Op de beursvloer gaat het gerucht dat het Italiaanse Fiat-concern bezig zou zijn met opbouwen van een fors belang in Fokker. Gisteren was ook weer sprake van hoger dan gemiddelde omzetten in het fonds. De dollar noteerde vanmorgen licht lager. Op de obligatiemarkt heerste een serene rust. NEW YORK Wall Street ondervond gisteren de eerste tegenslag van betekenis sedert de koersen begin deze week stegen naar recordhoogte. Het Dow Jones gemiddelde sloot 22,58 punt lager op 3.005,37 als gevolg van winstnemingen en programmagestuurde verkopen. Ook de zwakke obligatiemarkt droeg bij aan de gedrukte stemming. Handelaren noemden een consolidatie logisch na de forse koerswinsten van de afgelopen dagen. Bovendien zouden beleggers zich terughoudend opstellen in afwachting van de maandelijkse werkloosheidscijfers, die morgen worden gepubliceerd. LONDEN De aandelenkoersen in Londen waren omstreeks het middaguur nipt hoger. Maar ook hier was de markt richtingloos na de scherpe koersdaling op Wall Street bij zeer lage aandelenomzetten. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren sloot op 2.521,5, was omstreeks het middaguur 6,1 punt hoger. FRANKFURT Berichten over massale aankopen van buitenlandse beleggers van de grotere fondsen stuwden de aandelenkoersen in Frankfurt in de eerste tien minuten na opening 0,9 procent omhoog.

Maar later deelde Frankfurt in de lagere stemming bij de meeste buitenlandse aandelenmarkten. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren op een nieuw jaarrecord van 1.712,76 sloot, was om 12.30 uur 2,19 punt lager. TOKIO Tokio sloot vanmorgen scherp lager. Het Nikkei-225-gemiddelde sloot voor het eerst sedert 12 februari onder de grens van 25.000 punten. De vrees voor een verkoopgolf van aandelen als gevolg van de expiratie van opties en termijncontracten volgende week wordt als de belangrijkste oorzaak gezien voor de dalende koersen.