Eerste 'alternatieve' huwelijk gesloten

DEVENTER, 6 JUNI. Het Grote Kerkhof in Deventer zag 'zwart' van de mensen en het NOS-Journaal was present.

Maar er was van tevoren, aldus een woordvoerder van de gemeente Deventer, goed met Janne van de Hoef en Pauly van der Wildt overlegd over de publiciteit die hun actie zou trekken en zij hadden besloten zich daardoor niet te laten afschrikken. Beide vrouwen lieten zich gisteren in Deventer als eerste Nederlanders officieel registreren in een samenlevingsregister, een soort alternatief huwelijksregister, dat onlangs door de gemeenteraad van Deventer werd ingesteld. Van de Hoef (48) en Van der Wildt (47) werden ontvangen in de trouwzaal, kregen een speech van de ambtenaar van de burgerlijke stand, en konden vervolgens hun handtekening in het betreffende register zetten en hun liefde aldus bezegeld zien. De gemeente Deventer heeft het samenlevingsregister ingesteld op verzoek van de stichting Vrienden van de Gaykrant. Er zijn nu drie gemeenten in Nederland die zo'n register hebben: behalve Deventer zijn dat de gemeenten Rheden en Giessenlanden. Het register moet fungeren als een alternatief huwelijksregister, voor mensen die bij de notaris al een samenlevingscontract hebben opgesteld. Doel van de instelling ervan is te bewerkstelligen dat samenlevenden dezelfde rechten krijgen als gehuwden, bijvoorbeeld op pensioen- en verzekeringsgebied. Het register zoals het nu functioneert is geen 'sluitend systeem', omdat bij beeindiging van de relatie de ingeschrevenen niet wettelijk verplicht zijn dat door te geven.

“Toch”, aldus een woordvoerder van de gemeente Deventer, “zie je aan de belangstelling voor deze zaak, dat het politiek en maatschappelijk leeft en dat er over gediscussieerd wordt”. In Deventer staan nog drie andere 'inzegeningen' op de rol, terwijl enkele tientallen verzoeken om informatie zijn binnengekomen.