Duitsland en Italie onderuit in EK-race

ROME, 6 JUNI. Duitsland en Italie hebben gisteren pijnlijke nederlagen geleden in hun kwalificatiewedstrijden voor het Europees kampioenschap voetbal volgend jaar in Zweden. Duitsland ging in Cardiff met 1-0 ten onder tegen Wales; Italie verloor met 2-1 van Noorwegen.

Nu Italie gisteren in Oslo waarschijnlijk zijn kwalificatie heeft verspeeld, lijken de dagen van Azeglio Vicini als trainer van het Italiaanse elftal te zijn geteld. Na de teleurstellende derde plaats bij de Wereldkampioenschappen vorig jaar stond Vicini's positie al onder druk, maar hij mocht toch aanblijven, omdat er geen alternatief was. Nu is dat alternatief er wel: Arrigo Sacchi, de trainer van Milan die eind vorige week officieel heeft bekendgemaakt dat hij weggaat. Antonio Matarrese, de voorzitter van de Italiaanse voetbalbond, wil Sacchi graag hebben, Sacchi voelt er wel voor, alleen Vicini staat nog in de weg.

Daarom zei Mataresse gisteravond dat niemand Vicini zou tegenhouden als hij een interessant aanbod heeft om elders te werken. In een eerste reactie heeft Vicini zelf gezegd dat hij geen aanleiding ziet om op te stappen. Het was een zwarte dag voor het Italiaanse voetbal, want 's middags hadden Jong Italie met 6-0 verloren van Jong Noorwegen. Het Italiaanse elftal heeft nog slechts een kleine kans om zich te kwalificeren voor de EK. In de groep staat de Sovjet-Unie bovenaan, met een punt meer en een wedstrijd minder gespeeld. Ook wereldkampioen Duitsland dreigt de eindronde van het Europees kampioenschap na de verrassende nederlaag tegen Wales. Ian Rush bezorgde de 38.000 toeschouwers op de rugbygrond van Cardiff een uitzinnig avondje met zijn beslissende goal. Wales heeft nu de leiding in groep 5 met zeven punten uit vier duels, Duitsland volgt met vier punten en een wedstrijd minder.

Thomas Berthold mag zich de eerste nederlaag van de wereldkampioen in zestien wedstrijden (de laatste werd toegebracht door Nederland bij EK in 1988) zwaar aanrekenen. De als libero geposteerde flankverdediger vergreep zich na een uur aan Ratcliffe en mocht van scheidsrechter Karlsson (Zwe) naar de kleedkamer vertrekken. “De rode kaart zorgde voor onrust binnen het team. Voor de orde was hersteld, had Wales al toegeslagen”, concludeerde bondscoach Berti Vogts na afloop verslagen.

Op 16 oktober mogen de Duitsers revanche nemen. Die hebben ze nodig om volgend jaar in Zweden mee te mogen strijden om de Europese titel.