Brief van zes musea tegen verkoop van topstukken

ROTTERDAM, 6 JUNI. Zes museumdirecteuren doen een 'dringend beroep' op de Haagse gemeenteraad om het Haags Gemeentemuseum een 'gezonde financiele basis' te geven, zodat museumdirecteur R. Fuchs niet gedwongen wordt enkele topstukken te verkopen om zijn aankoopbudget te vergroten.

Dit schrijven de zes in een brief aan de Haagse gemeenteraad, die 3 juli de nota behandelt waarin Fuchs voorstelt van het Haags museum een 'collectiemuseum' te maken. B. en w. van Den Haag hebben de raad voorgesteld akkoord te gaan met de nota, waarin niet uitgesloten wordt om onder strikte voorwaarden enkele topstukken te verkopen om het aankoopfonds te vergroten. Het museum heeft daarvoor nu een half miljoen ter beschikking. De zes directeuren noemen de nota 'positief en realistisch', en wijzen er op dat Fuchs door bezuinigingen in de positie gebracht wordt om misschien topstukken te verkopen. Het aankoopbedrag bedroeg enkele jaren geleden nog ruim een miljoen. Fuchs beschouwt de brief als steun voor zijn nota. “Ik vind ook dat verkoop van enkele topstukken zou moeten worden vermeden.” De briefschrijvers aan de Haagse gemeenteraad zijn Beeren van het Stedelijk Museum in Amsterdam, Crouwel van Boymans-van Beuningen in Rotterdam, Debbaut van het Van Abbemuseum in Eindhoven, Van Grevenstein van het Bonnenfanten Museum in Maastricht, Haks van het Groninger Museum en Van Straaten van het Kroller-Muller in Otterlo.