'Blindganger' maakt zijn faam waar

HELSINKI, 6 JUNI. Het grootste gevaar voor de verdediging van het Nederlands elftal kwam gisteren in Helsinki van het supersnelle Finse duo Tarkkio en Jarvinen. Koeman en de zijnen konden totaal geen greep krijgen op de twee spitsen die anderhalve maand geleden in de eerste wedstrijd in Rotterdam ontbraken. Met iets meer overleg had de 25-jarige Kimmo Tarkkio Oranje een vernederende nederlaag kunnen toebrengen. Maar de robuuste Fin maakte zijn faam als 'blindganger' waar en miste een aantal kansen.

Tarkkio is gek, zeggen de Finnen. Van hem kan niemand hoogte krijgen, zo ondoorgrondelijk is hij. Maar bondscoach Jukka Vakkila stelt hem graag op in zijn elftal van opportunisten. Tarkkio is een verwoed liefhebber van een soort kamikaze-sport. Hij springt van bruggen en bergen met alleen een touw om zijn enkel. Vorige week, voordat de Finse selectie bijeen kwam, stortte hij zich tot schrik van Vakkila weer van een toren.

Tarkkio speelt bij FC Haka Valkeakosken, een club met een roemrijk verleden waarvoor ook Vakkila jaren geleden uitkwam. HAKA wordt gesponsord door de papierfabriek in het 20.000 zielen tellende plaatsje Valkeakoski, op 150 kilometer van Helsinki. Voetballers uit heel Finland melden zich bij de club en verdienen een voor het Finse amateurvoetbal aardig salaris omdat ze op de loonlijst staan van de fabriek. Tarkkio wil niet bij Haka weg. Zin in een buitenlands avontuur heeft hij niet meer. Een paar jaar geleden speelde hij nog als semiprof voor het Zweedse Hammarby. Na een jaar keerde hij terug naar Finland om te spelen voor HJK Helsinki, waarmee hij vervolgens landskampioen werd. Sinds vorig seizoen komt hij uit voor Haka. Aanbiedingen van Duitse en Belgische clubs heeft hij afgeslagen. Voetballen in het buitenland is een loterij, veronderstelt de Tarkkio die volgens coach Vakkila niet meer dan tien woorden per dag zegt. Hij kan geen enkel woord in een buitenlandse taal spreken. “Hij is gek, maar voor het Finse voetbal is hij enorm waardevol.” Bondscoach Rinus Michels van Nederland zei na afloop van de wedtrijd niet verrast te zijn door de snelheid en kracht van Jarvinen en Tarkkio. “Ze waren er in Rotterdam niet bij. Jarvinen is met name heel lang door een blessure weg geweest. Maar we kenden ze allebei al langer dan vandaag. Daarom heb ik Blind naar Jarvinen geschoven. Bovendien weten we dat zij in een thuiswedstrijd sterk met in kopduels zijn. Waarmee de opstelling van Rutjes is verklaard. Maar ik geef toe dat we verrast zijn in de diepte, maar dat had meer met hun speelwijze te maken dan met hun snelheid. Defensief was het bij ons niet best.