Bank stoot onderpand Italiaans zakenduo af; Bioscopen Cannon te koop aangeboden

AMSTERDAM, 6 JUNI. De filmtheater-organisatie Cannon Group Nederland - exploitant van vrijwel alle bioscopen in de Randstad, zoals Tuschinsky, City, Cinema en Metropole - wordt verkocht. Credit Lyonnais Bank Nederland (CLBN), die de Cannon Group in onderpand heeft, onderhandelt met gegadigden over de verkoop. Het betreft in totaal 22 theaters, die samen 66 bioscoopzalen hebben.

Dat bevestigen betrokkenen. Met de opbrengst van de verkoop moet een deel worden afgelost van de schuld die de huidige eigenaren van Cannon, de Italiaanse zakenlieden Giancarlo Parretti en Florio Fiorini, bij CLBN hebben uitstaan. Deze schuld bedroeg volgens gegevens van de Amerikaanse beurscommissie SEC vorige maand zeker 1,4 miljard gulden. Credit Lyonnais Bank Nederland blijkt ook de belangrijkste geldschieter te zijn voor Cinema 5 Europe, de mysterieuze houdstermaatschappij die eind 1989 het onroerend goed van de Nederlandse bioscopen kocht van de Cannon Group. De bank verstrekte begin vorig jaar een krediet van ongeveer 185 miljoen dollar (350 miljoen gulden). Dat bevestigen verschillende bronnen die goed op de hoogte zijn van de financiering van de transactie. In gegevens die vorig jaar officieel bij de Amerikaanse beurscommissie SEC zijn gedeponeerd, verklaarde Pathe Communications - de houdstermaatschappij van Cannon die in handen is van Parretti en Fiorini - dat de bioscopen werden verkocht aan Cinema 5 als een “niet gelieerde derde partij”. Naar nu blijkt is CLBN - de huisbankier van Fiorini en Parretti - de belangrijkste financier van Cinema 5. CLBN weigert ieder commentaar over zijn betrokkenheid. De bank en zijn Italiaanse klanten hebben tot nu toe herhaaldelijk gesuggereerd dat het geld van Cinema 5 afkomstig was van een groep onafhankelijke geldschieters. Daarbij werd in het verleden PAG. 19 COMMISARISSEN CANNON IN ONZEKERHEID de naam van de mediagigant Silvio Berlusconi genoemd. Deze heeft echter altijd laten weten niets met de financiering van doen te hebben. De verkoop van de Nederlandse bioscopen is een belangrijke factor geweest voor het beoordelen van de kredietwaardigheid van de filmgroep van de Italianen bij de overneming door het Amerikaanse filmbedrijf MGM-UA. CLBN was als huisbankier eveneens nauw betrokken bij deze overneming, die vorig jaar november voor 1,3 miljard dollar haar beslag kreeg. Pag. 19: Twijfels over transactie In het verleden zijn in filmkringen vaker twijfels uitgesproken over de aard van de bioscopen-transactie. Volgens critici zou deze vooral bedoeld zijn als een boekhoudkundige verschuiving die de financiele positie van Parretti en Fiorini moest oppoetsen. Daarnaast zou de transactie de totale betrokkenheid van CLBN bij de financiering van het zakenduo in de boeken hebben gespreid over verschillende posten. Met de financiering verkreeg CLBN de Nederlandse bioscopen van Cinema 5 in hypotheek. Vorige maand verkreeg bank bovendien nog eens de Nederlandse Cannon-organisatie in onderpand op een lening aan het in grote problemen verkerende filmbedrijf van Parretti en Fiorini. De Nederlandse commissarissen van de Cannon Group, mr. P.J.P. Verloop en S. Orlandini, vrezen dat hiermee de positie van het bedrijf, dat de meeste bioscopen in de Randstad beheert, onzeker is geworden.

    • Steven Adolf