Verkiezingen in Algerije uitgesteld

ALGIERS, 5 JUNI. Na zware botsingen tussen moslim-fundamentalistische activisten en politie heeft de Algerijnse president, Chadli Benjedid, vannacht de staat van beleg afgekondigd en de komende algemene verkiezingen voor onbepaalde tijd uitgesteld. Het kabinet van premier Mouloud Hamrouche is afgetreden.

Kort voor Chadli's bekendmaking reed een colonne tanks Algiers binnen.

De tanks werden gestationeerd bij strategische kruispunten en bij ministeries en belangrijke installaties als het telecommunicatiecentrum. Troepen waren al rondom de stad gelegerd sinds 22 mei, drie dagen voor het fundamentalistische Front van Islamitische Redding (FIS) een algemene staking afkondigde uit protest tegen de kieswet voor de verkiezingen van 27 juni. Volgens het FIS bevoordeelt de kieswet het regerende FLN (Nationaal Bevrijdingsfront).

De staking, die niet bijzonder aansloeg, werd vervolgens kracht bijgezet door steeds gewelddadiger betogingen in de hoofdstad en andere steden.

“Met het oog op de verergerende situatie, die het land zou kunnen leiden naar een extreme crisis, en om wijdverspreide onderdrukkende maatregelen te voorkomen, kondig ik, als president van de republiek en beschermheer van de grondwet, met ingang van middernacht een staat van beleg af in het hele land”, zei Chadli in een door de televisie uitgezonden verklaring. Hij zei dat “de noodzakelijke maatregelen”

zullen worden genomen om “de geeigende voorwaarden voor de verkiezingen” te scheppen. Chadli beloofde een nieuw kabinet te vormen na raadpleging van de politieke partijen.

De bekendmaking kwam na een dag van doorlopende botsingen tussen politie en fundamentalistische betogers, waarbij enkele doden en gewonden vielen. Er zijn geen precieze officele cijfers, maar het FIS sprak van vijf tot zes doden aan zijn kant. In elk geval is ook een politie-officier gedood.

Minister van binnenlandse zaken Mohamed Salah Mohamedi zei gisteravond dat buitenlanders die in Algerije onderdak hadden gevonden “nu tegen het land handelen”. Hij vermeed kritiek op de leiders van het FIS, die naar zijn zeggen de controle over de demonstraties hadden verloren, en hield zo de deur op een kier voor overleg.

Het is de eerste maal dat tanks in Algiers worden gestationeerd sinds de rellen van oktober 1988, die uiteindelijk leidden tot een democratisering van het bestel. Bij die rellen kwamen naar schatting 500 mensen om het leven. (Reuter, AFP)