Slangemens Max Huiberts in het voetspoor van Bryan Roy

KOTKA, 5 JUNI. In de provincie kunnen soms heel lang onopgemerkt de grootste voetbaltalenten rondlopen. De 20-jarige Max Huiberts maakte pas vorige zomer zijn entree in het betaald voetbal. Hij stapte van de derdeklasser zaterdagamateurs CSV'28 over naar stadgenoot FC Zwolle, werd binnen een halfjaar door Roda JC gekocht en was gisteravond in het Finse Kotka de uitblinker in de wedstrijd tussen de Olympische elftallen van Nederland en Finland.

Huiberts nam twee van de zeven Nederlandse doelpunten (uitslag 7-1 voor Oranje) voor zijn rekening, waarvan een een prachtige stiftbal, en was voorts met onnavolgbare acties een lust voor het oog. De Zwollenaar is een ouderwetse linksbuiten, een soort slangemens met subtiele kap- en draaibewegingen en hij scoort veelvuldig. Wanneer Huiberts zich blijft ontwikkelen en verschoond blijft van gewelddadige acties van verdedigers zijn de dagen van het stokkende en al verzadigde talent Bryan Roy aan de sterrenhemel geteld.

Opvallend is dat niet clubs met een zogenaamd perfect scoutingapparaat en fantastische jeugdopleidingen, maar Roda JC Huiberts bij FC Zwolle ontdekte. Assistent-trainer Willy van der Kuijlen moet in het najaar onder de indruk zijn geraakt van Huiberts' mogelijkheden toen hij de Zwollenaar in de bekerwedstrijd PSV-FC Zwolle al na een paar minuten de ervaren verdediger Eric Gerets de bal door de benen speelde en de Belg vervolgens nog enkele malen zijn hielen liet zien. Van der Kuijlen stelde coach Jan reker op de hoogte, waarna Nol Hendriks, financier-eigenaar van Roda, vervolgens FC Antwerp en De Graafschap te snel af was bij het contracteren van Huiberts.

Pas sinds een drietal wedstrijden speelt Huiberts in het eerste elftal van Roda. Maar wat hij daar af en toe al heeft laten zien (hij scoorde in de Kuip tegen SVV), was voldoende voor de coach van het Olympisch elftal Nol de Ruiter om hem te selecteren voor het duel tegen Finland.

Voor nog geen vijfhonderd toeschouwers in het havenstadje Kotka (150 kilometer ten oosten van Helsinki) was Huiberts tijdens de onophoudelijke plensregen de smaakmaker van de kwalificatiewedstrijd voor de Olympische Spelen van 1992.

Het hele Nederlandse team speelde verfrissend en agressief voetbal tegen de fysiek sterke Finnen. Dat al na tien minuten de Finse doelman Holm met een rode kaart van het veld moest (hij greep Ronald de Boer buiten het strafschopgebied bij zijn benen), was een enorme meevaller voor de Nederlanders. Scoren bleek voor de energieke 'Olympiers'

echter vooralsnog een groot probleem. Numan van FC Twente, de man met het overzicht, toonde zijn doorzettingsvermogen door vlak voor rust in een moeilijke situatie eindelijk Nederland aan een doelpunt te helpen.

Huiberts, Taument (Feyenoord), Gorre (SVV), De Boer (Ajax), Huiberts (de mooiste) en Binken rondden de Oranje-show af. De Nederlanders speelden opvallend collectief en vervielen zelden in individuele actie. Een hoge score was van het grootste belang om in de stand van de kwalificatiepoule Portugal voor te blijven. Een gelijkspel tegen de Portugezen over een half jaar is door de 7-1 zege nu voldoende.

Wanneer Nederland eerste wordt, behoort het tot de laatste acht van Europa. Een overwinning in de kwartfinale volstaat om deelname aan de Olympische Spelen af te kunnen dwingen. Tegen die tijd hoopt coach De Ruiter zijn selectie te kunnen versterken met gerechtigde spelers uit het Nederlands elftal (wanneer Oranje A niet speelt), bijvoorbeeld de Ajacied Vink die zich nu afmeldde. Want het Olympisch elftal staat noch bij clubs en KNVB hoog op de prioriteitenlijst.

    • Guus van Holland