Roemenen gaan in herfst vervroegd naar de stembus

BOEKAREST, 5 JUNI. De Roemeense regering wil de parlementsverkiezingen, die voor midden 1992 op het programma staan, vervroegen tot komende herfst. Volgens minister van financien Eugen Dijmarescu heeft het regerende Front van Nationale Redding teveel prestige verloren door de economische achteruitgang van het afgelopen jaar.

Dijmarescu zei gisteren op een persconferentie in Boekarest dat het prestigeverlies ernstige gevolgen heeft voor de geloofwaardigheid van de regering. Bovendien, zo voegde hij daaraan toe, is een nieuw parlement beter dan het huidige in staat “de reconstructie van Roemenie op lange termijn” ter hand te nemen.

Bij de verkiezingen van midden vorig jaar kreeg het Front van Nationale Redding een absolute meerderheid in het Roemeense parlement.