Olieprijs omlaag na Opec-beraad

WENEN, 5 JUNI. OPEC, de Organisatie van 13 olie exporterende landen, handhaaft in het derde kwartaal van dit jaar een produktieniveau van 22,3 miljoen vaten per dag, dezelfde hoeveelheid als in het tweede kwartaal. Omdat de vraag naar OPEC-olie op de wereldmarkt de komende drie maanden op 22,8 miljoen vaten per dag wordt geraamd, rekent OPEC op een prijsstijging.

Maar de Amerikaanse oliesoort West Texas Intermediate daalde gisteren op de termijnmarkt in New York, toen handelaren al op de hoogte waren van het op handen zijnde OPEC-besluit, licht in prijs. (Elf dollarcent omlaag, tot 21,02 dollar per vat).

OPEC wil vasthouden aan haar richtprijs van 21 dollar per vat. Sinds de beeindiging van de Golfoorlog is die prijs echter belangrijk lager geweest. Gisteren was de gemiddelde prijs van OPEC-oliesoorten 17,78 dollar, een verschil van 3,62 dollar per vat met de richtprijs.

“Dit besluit zal de marktsituatie verbeteren. In het vierde kwartaal, wanneer de vraag naar OPEC-olie toeneemt tot 23,7 miljoen vaten per dag, zullen wij in een betere positie komen, voorspelde secretaris-generaal dr. Subroto gisteravond. Hij schat de vraag naar OPEC-olie in het vierde kwartaal op bijna 24 miljoen vaten per dag, ongeveer gelijk aan de huidige produktiecapaciteit van het kartel.

Subroto voorziet in het vierde kwartaal “een zeker tekort” in de olievoorziening, omdat het Internationaal Energie Agentschap er maandag bij zijn lidstaten op heeft aangedrongen grotere voorraden aan te leggen. OPEC streeft naar verhoging van haar capaciteit, maar dat kost tijd en er is veel kapitaal voor nodig, zei Subroto.

De OPEC-ministers houden er rekening mee dat Koeweit en Irak in het vierde kwartaal weer een begin maken met hun olie-export, waardoor de capaciteit geleidelijk aan belangrijk stijgt.