Moskou bagatelliseert incident; Wake van week bij parlement van Litouwen

MOSKOU, 5 JUNI. Litouwse nationalisten zijn gisteren begonnen aan een wake van een week bij het parlementsgebouw.

De wake is een vorm van protest tegen het korte optreden van Sovjet-militairen bij het parlementsgebouw en op een aantal strategische plaatsen in de hoofdstad Vilnius, in de nacht van maandag op dinsdag.

Ongeveer vijfhonderd Litouwers verzamelden zich gisteren bij het parlement. Ze gaven gehoor aan een oproep van de onafhankelijkheidsbeweging Sajudis, die stelde dat “het Sovjet-leger het hart van Litouwen weer belegert”. In Vilnius wordt gevreesd dat het kortstondige optreden van de Sovjet-soldaten, die wegversperringen oprichtten, bruggen, kruispunten en het station bezetten en het ministerie van binnenlandse zaken omsingelden, elk moment kan worden herhaald.

In Moskou heeft de woordvoerder van president Gorbatsjov de Litouwse president Landsbergis de schuld gegeven van het incident met het Sovjet-leger. De woordvoerder, Vitali Ignatenko, legde een verband tussen de spanning in Litouwen en de reis van Gorbatsjov vandaag naar Oslo. “Elke keer als de betrekkingen tussen de Sovjet-Unie en de VS of met het Westen in het algemeen opklaren doet Landsbergis iets dergelijks”, aldus Ignatenko, zonder overigens toe te lichten wat Landsbergis heeft gedaan. Andere woordvoerders in Moskou zeiden dat er in de nacht van maandag op dinsdag in Vilnius niets bijzonders is gebeurd. Volgens militaire woordvoerders voerden ze normaal op straat patrouilles uit, zoals overal waar militaire garnizoenen zijn gelegerd. Het persbureau TASS meldde dat de militairen een “oefening” hielden in het opsporen van deserteurs.

Waarnemers in Moskou menen dat de spanning in Litouwen het gevolg is van een bewuste provocatie van dogmatici in de partij en het leger, bedoeld om Gorbatsjovs reis naar Oslo en zijn waarschijnlijke deelname aan de economische top in Londen te frustreren, of dat het gaat om een demonstratie van Gorbatsjov zelf, die aldus zou willen demonstreren dat hij niet bereid is in te gaan op Westerse voorwaarden voor economische hulp. (AP, Reuter)