Landsbergis loopt gesprek met paus mis

WARSCHAU, 5 JUNI. De Litouwse president Vytautas Landsbergis heeft gisteren een ontmoeting met de paus afgezegd wegens de dramatische ontwikkelingen in Litouwen. Landsbergis werd verwacht tijdens een openluchtmis in het oostpoolse Lomza, waar duizenden Litouwse pelgrims de paus hebben begroet.

De Litouwse president moest van zijn voornemen afzien nadat het Sovjet-leger belangrijke gebouwen in de hoofdstad Vilnius omsingelde.

Landsbergis riep de inwoners van Litouwen op naar het parlementsgebouw te gaan en besloot in het land te blijven om de “provocatie van de Sovjet-autoriteiten” het hoofd te bieden. De grote groep Litouwse pelgrims werd door de paus moed ingesproken. Hij zei dat Litouwen op een dag ook zo vrij zal zijn als Polen. In het oostpoolse Bialystok zouden vandaag opnieuw duizenden Litouwers te gast zijn.

De Polen werden gisteren opnieuw verwijtend toegesproken door de paus, die andermaal inging op de abortuskwestie. In zijn scherpste aanval tot nu toe op het hoge aantal abortussen in Polen vergeleek hij zijn vaderland met “een vernietigingskamp”. Voor een menigte van 200.000 mensen in Radom zei de paus dat Polen na de holocaust opnieuw “op een massaal kerkhof” staat. “Wie heeft hier het recht op moord? Welk parlement kan via de wet moord goedkeuren?” Op het ogenblik is abortus legaal mogelijk in Polen. De kerk eist echter een totaal verbod. De paus wees ook op het sacrament van het huwelijk. “Gij zult niet echtbreken”, aldus de paus tot zijn gelovigen. “In Polen worden fundamentele principes van de zedenleer verwoest.” Hij veroordeelde seksuele losbandigheid en vrije liefde als illusies die de Polen duur te staan komen.

    • Derk-Jan Eppink