KRAAIJEVELD VAN HEMERT; Commissaris

De jongensdroom van J. Kraaijeveld van Hemert (62) was beroepsofficier bij de marine te worden, maar zijn vader raadde hem dat af. Het bleef bij de vervulling van zijn dienstplicht als reserve-officier waarna de jonge Van Hemert in 1951 naar de HTS ging. Dit ontlokte bestuursvoorzitter M. Busker gisteren tijdens de aandeelhoudersvergadering van Smit Internationale de uitspraak dat Kraaijeveld van Hemert “onze taal spreekt.”

Van Hemert werd in 1953 naar het familiebedrijf geroepen, het baggerbedrijf Koninklijke Boskalis Westminster. Daar begon hij onderop de ladder, maar bracht het in 1970 tot bestuursvoorzitter. Dat bleef hij tot 1988, waarna hij in de raad van commissarissen werd opgenomen.

Onder leiding van Van Hemert groeide Boskalis uit tot een internationaal concern. Deze expansie maakte alom indruk. Tussen 1980 en 1983 ontving hij vier keer onderscheidingen voor uitstekend management, waaronder de Koning Willem I prijs. In 1984 raakte Boskalis echter in ernstige problemen. Boskalis bleek zich vooral vertild te hebben aan buitenlandse opdrachten. Over heel 1984 leed het concern een totaal verlies van 450 miloen gulden. De banken grepen in, Boskalis werd drastisch afgeslankt. Dat leidde tot amputatie van de bouw-, off shore- en pijpleidingprojecten. Wat overbleef was het baggeren en Van Hemert mocht de saneringsoperatie leiden. (“Ik ben geen wegloper”, aldus Van Hemert toen.) Kraaijeveld van Hemert - wiens grote passie de politiek is, in 1982 probeerde de VVD hem tevergeefs in het kabinet te loodsen - is behalve president-commissaris bij het omstreden beursfonds Bobel ook commissaris bij Chamotte Unie en verzekeraar Amev. Verder is hij voorzitter van de Kamer van Koophandel voor Zuid-Holland Zuid.