Hockeybond wil Jorritsma weer als coach van herenteam

ROTTERDAM, 5 JUNI. Hans Jorritsma heeft met de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond overeenstemming bereikt over zijn terugkeer als bondscoach. Wel heeft de hockeybond nadrukkelijk de wens geuit om Joost Bellaart als manager naast Jorritsma te zetten. Samen vormden ze een succesvol duo bij het WK van 1990 in Lahore waar Nederland de gouden medaille bemachtigde. Bellaart heeft echter nog niet ingestemd omdat hij als directeur van een Amsterdams reclamebureau een drukke werkkring heeft. Hij verwacht het bestuur vanavond te kunnen vertellen wat zijn definitieve beslissing is.

De terugkeer van Jorritsma betekent automatisch het vertrek van Rob Bianchi als bondscoach na het Europees kampioenschap dat van 12 tot en met 23 juni in Parijs wordt gehouden. Nederland verdedigt daar de titel. Bianchi werd na het WK'90 de opvolger van Jorritsma.

Ondanks kritiek van de spelers na afloop van het toernooi om de Champions Trophy vorig jaar in Melbourne besloot de hockeybond Bianchi toch te handhaven als coach. Nu diens contract per 30 juni afloopt, wil het bondsbestuur wel weer met Jorritsma in zee. De Amsterdammer vertrok na het WK in Lahore omdat hij “weleens iets anders wilde”.

Hij had bovendien moeite met de handelwijze van het bestuur. De eerste contacten tussen Jorritsma en de KNHB dateren van vier maanden geleden. De onderhandelingen verliepen in het begin stroef en Jorritsma leek op een van de andere aanbiedingen te zullen ingaan. Hij kon onder andere bondscoach van Pakistan worden. Het is altijd een wens van Jorritsma geweest een periode in het buitenland actief te zijn.

De kans is groot dat Jorritsma naast zijn bondscoachschap ook trainer-coach blijft van de vrouwenploeg van HGC. Bij de Wassenaarse club trad hij in januari als interimcoach in dienst. Hij behaalde vorige maand met HGC de Europa Cup bij de vrouwen.

    • Hans Klippus