Herstel van VNU, beurs hoger door dekkingsaankopen

ROTTERDAM, 4 JUNI. VNU wist zich vanmorgen op de Amsterdamse effectenbeurs licht te herstellen van de koersval van de afgelopen dagen. Technische factoren zorgden voor gemiddeld iets hogere koersen bij dunne aandelenomzetten.

AMSTERDAM De aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs openden vanmorgen hoger bij dunne omzetten. De iets hogere stemming werd veroorzaakt doordat het koersverlies op Wall Street gisteren uiteindelijk meeviel. Bovendien weet de dollarkoers zich boven de 1,95 gulden te handhaven.

Handelaren voorspelden dat de aandelenprijzen in de loop van de dag terug zouden vallen naar het slotniveau van gisteren, bij gebrek aan nieuws dat het koersenverloop kan stimuleren. De CBS-stemmingsindex, die gisteren sloot op 95,0 punten, was om 13.00 uur 0,4 punt hoger.

De markt werd vandaag aan de onderzijde gestud door een groot aantal short posities, waarbij beleggers aandelen verkopen in de hoop op een koersdaling. De te leveren stukken kunnen ze later tegen een lagere prijs op de inmiddels gedaalde markt kopen.

Handelaren zeiden dat het geringste aanbod onmiddelijk wordt geabsorbeerd door professionele beleggers met een shortpositie die moesten overgaan tot dekkingsaankopen. Hierdoor blijven de aandelenprijzen op een hoog niveau. “Op korte termijn verwachten we een verdere stijging van de markt”, aldus een handelaar.

Het koersverloop van de multinationals werd daarnaast gestimuleerd door de stabiel hogere dollar. Akzo (slot gisteren: 113,20), dat volgens analisten meer dan DSM profiteert van het economische herstel in de VS en de hogere dollar, was zelfs 1,50 gulden hoger. Philips, dat sloot op 31,80 gulden, was een dubbeltje lager.

Enkele handelaren menen dat het slechte nieuws bij DAF en VNU nu in de beurskoers van beide fondsen is verwerkt. DAF (slot gisteren: 25,40 gulden), dat een loonoffer van vijf procent vraagt van het personeel, was om 12.30 uur vijftig cent hoger.

VNU wist zich licht te herstellen van de koersval van de afgelopen dagen. De uitgever, die afgelopen vrijdag nog sloot op 86,20 gulden, verloor gisteren opnieuw en sloot op 76,70 gulden. VNU, dat vrijdag nabeurs bekend maakte dat de winst dit jaar circa twintig procent zal dalen, was om 12.30 uur negentig cent hoger.

Fokker, dat gisteren sloot op 35,20 gulden, opende tachtig cent hoger. De vliegtuigbouwer is uitermatig gevoelig voor de waarde van de dollar.

De koersdaling van Nedlloyd stokte vanmorgen. Het scheepvaart- en transportconcern sloot gisteren voor de derde achtereenvolgende dag lager op 51,50 gulden. Nedlloyd noteerde vandaag omstreeks het middaguur vijftig cent hoger.

De koers van het vastgoedfonds Rodamco, dat in het eerste kwartaal betere beleggingsresultaten heeft geboekt, steeg vanmorgen. Rodamco sloot gisteren zeventig cent hoger op 56,80 gulden en was omstreeks het middaguur dertig cent hoger.

De koers van keramiekfabrikant Sphinx schoot zeven gulden omhoog op 183 gulden na het nieuws dat de netto winst over het boekjaar tot en met 31 maart 1991 20,6 procent hoger uitkomt op 23,7 miljoen.

Koninklijke Sphinx zei eerder voor 1990-91 een winstgroei van circa 15,5 procent te verwachten.

Op de parallelmarkt schoot vanmorgen de beurskoers van European Development Capital Coporation (EDCC) 1,30 gulden omhoog, tegen een slot van 12,90 gulden gisteren. De particpatiemaatschappij wil de beurskoers door aankoop van eigen aandelen ondersteunen.

NEW YORK Het Dow Jones industrieel gemiddelde sloot gisteren 7,38 punten lager op 3.027,95. Sommige analisten menen dat de aandelenmarkt verder zal consolideren. Anderen menen daarentegen dat Wall Street een nieuwe periode van koerswinsten tegemoet gaat. Ze wezen daarbij op de hogere koersen van de bankaandelen gisteren. Deze fondsen liepen vooraan bij de brede opmars van de koersen op Wall Street sedert oktober.

LONDEN Londen opende vandaag hoger, gestimuleerd door een beter dan verwachte koersontwikkeling op Wall Street. Maar de aandelenomzetten waren gering. De koers van het farmaceutische concern Glaxo steeg op het bericht dat de prijs van het nieuwe geneesmiddel tegen migraine Imigran, dat op 18 juni als eerste in Nederland wordt gentroduceerd, hoger zal uitkomen. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren sloot op 2.506,0, was om 12.30 uur 13,6 punt hoger.

FRANKFURT De Duitse aandelenkoersen schoten vanmorgen omhoog, maar slaagde er niet in overtuigend de grens van 1.700 punten te doorbreken. Fondsen uit de detailsector waren gevraagd. Deutsche Bank gaf vorige week een koopadvies voor deze fondsen, die bovendien profiteren van gunstige berichten over de ontwikkelingen van het Duitse BNP. Het Dax-30-koersgemiddelde (slot gisteren: 1.685,38), was om 12.30 bijna twintig punten hoger.

TOKIO De aandelenkoersen in Tokio sloten gisteren op het laagste niveau sedert 13 februari, bij lage omzetten. De stemming werd verder gedrukt door uitspraken van de president van de Japanse centrale bank, Yasushi Mieno, waaruit bleek dat het disconto voorlopig niet zal dalen. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 267,29 punten lager op 25.289,57.