Helikopters VS voor Golfstaten

SHANNON-KAIRO, 5 JUNI. De Verenigde Staten gaan gevechtshelikopters leveren aan enkele Golfstaten.

De Amerikaanse minister van defensie, Dick Cheney, kondigde gisteren aan dat de VS gevechtshelikopters zullen leveren aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Een hoge Amerikaanse functionaris die met Cheney na een bezoek aan Israel en Egypte naar de VS terugvloog zei dat het ging om 20 Apache-helikopters. Hij zei dat zes Apaches worden geleverd aan Bahrein, hoewel met deze staat nog geen definitieve overeenkomst is gesloten.

Het wordt de eerste grote Amerikaanse wapenverkoop aan de VAE, die tot nog toe voornamelijk op Frans materieel hebben gesteund. Het Amerikaanse Congres, dat de mogelijkheid heeft de leveranties te dwarsbomen, wordt dezer dagen van de regeringsplannen op de hoogte gesteld.

Cheney maakte vorige week bekend dat Washington Israel 15 gevechtsvliegtuigen van het type F-15 zou leveren en aanzienlijk zou bijdragen in de ontwikkeling van een anti-raketsysteem.