Favorieten vrouwentitel in recordtijd naar halve finale

PARIJS, 5 JUNI. Bij de vrouwen zijn op Roland Garros inmiddels alle halve finalisten bekend. Schokkende zaken deden zich gisteren niet voor, aangezien Seles, Sanchez Vicario, Graf en Sabatini zich niet lieten verrassen. De drie wedstrijden van Seles, Graf en Sanchez Vicario werden in recordtempo afgewerkt en namen in totaal ongeveer drie uur in beslag.

Het nastreven van een gelijke beloning, waar de tennisbond van de vrouwen (WTA) zich in Parijs weer sterk voor maakt, voor het mannen- en vrouwentennis op alle Grand-Slamtoernooien doet daardoor bepaald wat overdreven aan. Alleen op Flushing Meadow is de beloning momenteel gelijk. Het is al jaren een wat kromme gang van zaken.

Op het court central kwam bij de vrouwen alleen maar Gabriela Sabatini in problemen. De Tsjechische Novotna kreeg in de tie-break van de tweede set (12-10) zelfs twee match-points, maar de Argentijnse overleefde de dreiging en stelde uiteindelijk met 5-7, 7-6 en 6-0 rigoureus orde op zaken. De Braziliaan Carlos Kirmayr, haar nieuwe coach, probeert op het mentale vlak Sabatini er van te overtuigen dat het beroep van tennisprof naast de extravagante verdiensten ook nog wel andere aangename kanten heeft. De Argentijnse, die de disco minstens zo interessant vindt als de tennisbaan, heeft daar echter haar eigen gedachten over.

Haar motivatie is niet bepaald het sterkste punt. Met haar carriere leek het alleen maar bergafwaarts te gaan totdat het gedoodverfde talent, dat al op 14-jarige leeftijd in 1984 de juniorentitel in Parijs veroverde, vorig jaar tegen Graf de finale won van Flushing Meadow, haar enige Grand-Slamtitel tot dusver.

In totaal won Sabatini veertien toernooien, waarvan dit voorjaar drie op rij. Maar in Berlijn was het twee weken geleden weer volledig mis.

Daar ging zij onderuit tegen de Duitse teenager Anke Huber. Het deed weer het ergste vermoeden voor Parijs, waar zij gisteren echter voor de vierde keer in haar carriere de halve finale bereikte.

Verder is zij op Roland Garros nooit gekomen en wat dat betreft biedt de halve finale tegen Seles ook dit keer weinig perspectief. De Joegoslavische nummer een is duidelijk favoriet voor een finale tegen Graf, die op haar beurt in de halve finale moet afrekenen met Sanchez Vicario. In 1989 behaalde de Spaanse in Parijs haar enige Grand-Slamtitel. Maar de in die dagen onbespeelbare Graf, die tegenover haar in de finale stond, was ongesteld en ondervond de naweeen van een lichte voedselvergiftiging. Anders was het slecht met de Spaanse afgelopen.