Egypte stuurt toch vredesmacht naar Koeweit

KAIRO, 5 JUNI. Egypte zal binnenkort troepen naar Koeweit terugsturen om het emiraat te helpen beveiligen tegen dreigingen van buitenaf.

Het gaat volgens diverse bronnen in Kairo om 4.000 man, die als onderdeel van een Arabische macht waaraan ook Syrie en de landen van de Samenwerkingsraad van de Golf (GCC) moeten deelnemen, langs de grens met Irak worden gestationeerd. President Mubarak had op 8 mei juist meegedeeld dat alle Egyptische troepen uit het Golfgebied werden teruggtrokken, ondanks de zogeheten overeenkomst van Damascus volgens welke Egypte en Syrie ter plaatse manschappen zouden legeren in ruil voor financiele hulp. Mubaraks bekendmaking had te maken met het verlangen van verscheidene Golfstaten naar een grotere rol van Iran en-of het Westen bij de beveiliging van de regio. Ook Syrie had afgelopen zondag bekendgemaakt dat zijn militairen uit het Golfgebied zouden terugkeren. Egypte en Syrie hadden beide na de Iraakse invasie in Koeweit tienduizenden militairen naar Saoedi-Arabie gestuurd die begin dit jaar deelnamen aan de bevrijding van het emiraat. De berichten uit Kairo komen na een bezoek aan Egypte van de Koeweitse minister van defensie, sjeik Ali al-Salem, die een boodschap van de emir voor Mubarak bij zich had. Sjeik Salem zei aan het eind van zijn bezoek van Mubarak de belofte te hebben losgekregen dat Egypte “aan het hoofd zal staan van de Arabische landen die het bewaren van de veiligheid in de Golf, en met name in Koeweit, op zich zullen nemen”.

(AFP, Reuter, AP)