BLINI MET TAPENADE

Slechts een enkele keer wordt in deze rubriek de naam van een produkt of een winkel genoemd. Vandaag is het zover. Ik verraad mijn blini-geheim: mijn kleine Russische pannekoekjes zijn vreemd genoeg van Amerikaanse komaf. In sommige, wat ik voor het gemak maar de betere kruideniers-delicatessenwinkels zal noemen (zoals de firma Eichholtz in de Leidsestraat in Amsterdam) zijn pakken pannekoekenmix te koop van het Amerikaanse merk 'Hungry Jack', waar je alleen melk, olie en eieren aan toe hoeft te voegen. Van deze pakken maak ik blini. Aan de op de doos voorgeschreven hoeveelheden houd ik me niet, omdat het beslag dan net iets te dun wordt. Op het gevoel voeg ik melk, olie en eieren toe. Het beslag moet zo dik zijn dat je er in een royale koekepan 3 a 4 stevige blini met een middellijn van 8 cm. van kunt bakken, zonder dat het beslag door de hele pan loopt. Deze blini kun je uiteraard met kaviaar eten maar ook met iets zoets zijn ze heerlijk. Doe een eetlepel van de tapenade, waarvoor het recept hieronder volgt, op de blini, die versierd wordt met een takje venkel, wat stukjes rode paprika of tomaat en-of een met een kappertje gevuld ansjovis-rolletje en je hebt een heerlijk hartig voorgerecht.

Tapenade

25 zwarte olijven zonder pit 2 tenen knoflook 1 rode paprika olijfolie citroensap zout

Leg de paprika in een zeer hete oven. Haal de paprika eruit zodra er zwarte plekken te zien zijn. Leg de paprika in een kom die wordt afgedekt. Na een half uur is het harde velletje makkelijk te verwijderen. Verwijder ook de pitten en zaadlijsten. Maal nu met behulp van een foodprocessor of keukenmachine de olijven en paprika tot puree. Voeg zo veel olijfolie toe dat er een smeuge pasta ontstaat. Breng de tapenade op smaak met citroensap en zout. Een volgende keer een recept voor Russische namaak-kaviaar, die als blini-beleg kan dienen.

    • Anne Scheepmaker