Beurs start onderzoek naar Melia

AMSTERDAM, 5 JUNI. De Amsterdamse effectenbeurs is een onderzoek begonnen bij Melia International, het Amsterdamse beursfonds dat fungeert als de houderstermaatschappij van Pathe Communications waaronder de noodlijdende filmstudio MGM-Pathe resorteert. Dat heeft een woordvoerder van de Amsterdamse effectenbeurs desgevraagd bevestigd.

Melia International is voor meer dan negentig procent in handen van het in opspraak geraakte zakenduo Giancarlo Parretti en Florio Fiorini. De houdstermaatschappij speelt een centrale rol in de filmactiviteiten van de Italianen. Eind vorig jaar werd de Amerikaanse filmstudio MGM-UA door Pathe Communications overgenomen voor 1,3 miljard dollar. Naar in goed genformeerde beurskringen verluidt wil de beurs meer informatie hebben over de financiele situatie waarin Melia verkeert.

De filmstudio MGM-Pathe die na de overneming werd gevormd, kan zich volgens een verklaring in documenten van de Amerikaanse beurscomissie SEC uitsluitend op de been houden door omvangrijke kredieten die zijn verstrekt door Credit Lyonnais Bank Nederland.

Bij een laatste krediet van 145 miljoen dollar van de bank die vorige maand effectief werd, kreeg deze bank het complete aandelenpakket Melia International van het Italiaanse zakenduo als onderpand in handen, zo blijkt uit documenten van de SEC.

Samen met Bobel behoort Melia tot de beursfondsen van Parretti en Fiorini die zijn genoteerd aan het Damrak. Bobel werd in 1989 na een aanvaring met het beursbestuur over gebrek aan informatie gedurende een aantal maanden uit de officiele notering verwijderd. De Vereniging van effectenbezitters onderzoekt sinds enige weken de mogelijkheid van een bedrijfsenquete bij het fonds.

    • Steven Adolf