Beregovoy: Gorbatsjov vrijwel zeker naar top G-7

PARIJS, 5 JUNI. Het staat in principe vast dat Sovjet-president Gorbatsjov wordt uitgenodigd deel te nemen aan de jaarlijkse economische topconferentie van de zeven grootste industrielanden (G-7) half juli in Londen. Dit heeft de Franse minister van financien en economische zaken, Pierre Beregovoy, gisteren verklaard. “De deelneming van Gorbatsjov is vrijwel rond”, aldus Beregovoy tijdens de ministersvergadering van de OESO, de club van 24 rijke landen, in Parijs.

Alleen Groot-Brittannie en de Verenigde Staten hebben zich tot nu toe terughoudend opgesteld tegenover de komst van de Sovjet-leider naar de wereldtop. Tot de G-7 behoren de Verenigde Staten, Japan, Duitsland, Groot-Brittannie, Frankrijk, Italie en Canada.

De Duitse minister van economische zaken, Jurgen Mollemann, herhaalde gisteren zijn standpunt dat duidelijke hulp van de G-7 aan de Sovjet-Unie is geboden. “Alleen voor de groepsfoto hoeft Gorbatsjov niet te komen”, verklaarde hij. Voor effectieve ondersteuning van de omschakeling naar een markteconomie in de Sovjet-Unie is volgens Mollemann zowel advies als materiele hulp nodig.

De Amerikaanse minister van financien, Nicholas Brady, leek het echter onwaarschijnlijk dat de G-7 in juli al tot een omvangrijk hulpbedrag zal besluiten.