Zwarten moeten boerderij verlaten

JOHANNESBURG, 4 JUNI. Het hooggerechtshof in Johannesburg heeft gisteren bepaald dat de ongeveer 300 zwarte Zuidafrikanen die in april waren teruggekeerd naar een boerderij, 'Goedgevonden', in Transvaal, deze binnen drie dagen moeten verlaten.

Voor de zwarteemeenschap wordt dit de tweede onvrijwillige verhuizing.

De zwarten hadden meer dan 30 jaar op 'Goedgevonden' gewoond toen ze eind jaren zeventig de boerderij in het kader van apartheid moesten verlaten. De grond was volgens de regering voorbestemd voor blanke boeren. Nadat de zwarten in april naar 'hun' grond waren teruggekeerd hebben blanke boeren met steun van de ultrarechtse Afrikaner Weerstandbeweging (AWB) twee weken geleden geprobeerd de 'krakers' met gew van de grond te verdrijven. De Zuidafrikaanse politie is tussenbeiden gekomen. (Reuter)