Zoon van Ceausescu opnieuw veroordeeld

BOEKAREST, 4 JUNI. Een militaire rechtbank heeft Nicu Ceausescu, de zoon van wijlen Nicolae Ceausescu, gisteren in hoger beroep wegens “aanzetting tot genocide” tot zestien jaar gevangenisstraf veroordeeld.

De straf is vier jaar korter dan die waartoe Nicu Ceausescu in september vorig jaar was veroordeeld. De lagere straf is het gevolg van een wijziginn de aanklacht; vorig jaar werd Ceausescu schuldig bevonden aan genocide; hij zou als partijleider van de provincie Sibiu in december 1989, ten tijde van de Roemeense revolutie, opdracht hebben gegeven op tegenstanders van het regime van zijn vader te schieten. In Sibiu kwamen in die revolutieweek 89 mensen om het leven. Ceausescu heeft altijd tegengesproken bevel te hebben gegeven op demon)stranten te schieten.

Tegen het oorspronkelijke vonnis had zowel de verdediging als de openbare aanklager hoger beroep aangetekend. De 39-jarige Ceausescu was zelf niet aanwezig tijdens de uitspraak. Volgens zijn advocate is hij ernstig ziek. (Reuter)