WELSH CAKES

Welsh cakes stammen uit het zuiden van Wales. Ze werden oorspronkelijk gebakken op een plaat op het vuur, maar met een zware gietijzeren pan of een pan met een anti-aanbaklaag kunt u ook uit de voeten. In de lijst van ingredienten staan suggesties voor specerijen en vulsel, waarop u vrijelijk kunt varieren. De koekjes kunnen zowel koud als warm gegeten worden, op alle tijden van de dag.

Voor 20 stuks met een doorsnede van 6 centimeter: 200 g zelfrijzend bakmeel 100 g boter 50 g suiker 1 ei 1-2 eetlepels melk 1-2 theele gemalen all spice (of kaneel of gemberpoeder) zout 75 g vulsel: rozijnen, noten, oranjesnippers, en-of studentenhaver bloem Maak deeg van het bakmeel, de boter, de suiker, het ei, de melk en de specerijen.

Kneed het vulsel erdoor. Strooi wat bloem op een vlakke ondergrond en rol daarop het deeg uit tot een lap van ruim een halve centimeter di Neem een vorm of een kopje en steek daarmee rondjes van ongeveer 6 centimeter doorsnee uit het deeg. Maak van de restanten van het deeg een nieuwe lap en ga door met het steken van rondjes tot het deeg op is.

Verhit een droge koekepan en bak hierin de cakes op halfhoog vuur lichtbruin. Draai het vuur laag en bak de koekjes aan elke kant nog 2-3 minuten, tot ze gaar zijn. Serveer de cakes naar keuze met poedersuiker, kaneel, honing, jam, boter, of slagroom en-of vruchten.

    • Annelène van Eijndhoven