Term 'socialistisch' weg uit namen USSR

MOSKOU, 4 JUNI. De term 'socialistisch' wordt geschrapt uit de officiele naam van de Sovj-Unie en de Sovjet-republieken. President Gorbatsjov heeft dit gisteren met de leiders van negen republieken afgesproken.

De term 'socialistisch' zal in de officiele naam van de betrokken landen plaatsmaken voor de term 'soeverein'. Gorbatsjov overlegde gisteren in Novo-Ogarevo aan de rand van Moskou met de presidenten van de negen republieken die bereid zijn het nieuwe Unieverdrag te ondertekenen. Het was de derde bijeenkomst van deze aard in drie maanden. Het overleg is bedoeld om de laatste details uit te werken van het Unieverdrag, dat de betrekkingen tussen het machtscentrum Moskou en de republieken regelt.

De betrokken republieken zijn Rusland, de Oekraine, Wit-Rusland, Azerbajdzjan, Kazachstan en de vier Centraal-Aziatische republieken, Toerkmenie, Kirgizie, Oezbekistan en Tadzjikistan. De overige zes republieken weigeren het nieuwe Unieverdrag te tekenen en doen niet mee aan het overleg. Volgens het persbureau TASS werden de tien presidenten het erover eens de naam van de Unie --Unie van Socialistische Sovjetrepublieken - te wijzigen-in Unie van Soevereine Sovjet-republieken. Dit zou echter niet betekenen dat de socialistische idealen worden opgegeven, zo stelde TASS. In december wees het Congres van Volksafgevaardigden de naamsverandering nog met grote meerderheid van de hand, maar al bij een vorige bijeenkomst van de presidenten, eind mei, was volgens de Russische president Jeltsin "bijna overeenstemming" bereikt over de noodzaak van een nieuwe naam. Een argument dat gisteren de doorslag gaf was volgens Gorbatsjovs medewerker Sjachnazarov dat er in de wereld geen landen zijn die ideologische symbolen in hun officiele naam dragen. Volgens TASS hebben de tien presidenten gisteren verder vooral gesproken over de inleiding en de eerste paragrafen van het Unieverdrag, waarin mensenrechten, de "regering door het volk", de vrije ontwikkeling van alle vormen van eigendom en marktrelaties aan de orde komen. TASS maakte niet duidelijk wanneer de tien presidenten weer bijeen komen (Reuter, AP)